Protesten Beiroet worden grimmig: traangas, agent overleden, manifestanten bezetten ministeries

Bron © BELGA

Een agent is overleden tijdens de protesten in Beiroet. Vier dagen na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet zijn duizenden Libanezen samengekomen om tegen de politieke elite van het land te protesteren. Libanees premier Hassan Diab heeft aangekondigd dat hij de verkiezingen wil vervroegen.

“We kunnen niet uit deze crisis geraken zonder vervroegde verkiezingen”, zo zei Diab in een televisietoespraak. Hij voegde daaraan toe dat hij niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor de economische en politieke ellende. Hij zei ook bereid te zijn om aan de macht te blijven gedurende twee maanden, zodat de politieke spelers een akkoord kunnen bereiken.

De protesten tegen de regering worden steeds heviger. Een agent is overleden toen hij mensen hielp die vastzaten in hotel Le Gray, schrijft de politie op Twitter. De agent werd “aangevallen door een aantal relschoppers, waardoor hij gevallen is en overleden is”.

Volgens het Libanese Rode Kruis vielen bij rellen tijdens de betogingen meer dan 230 gewonden: 63 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, 175 mensen werden ter plaatse verzorgd, klinkt het op Twitter.

Ministeries ingenomen

De manifestanten hebben zaterdag verschillende ministeries ingenomen, zoals dat van Energie en Economie, en hebben van het hoofdgebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken het “hoofdkwartier van de revolutie” gemaakt. Ook namen ze het hoofdkwartier van de bankenvereniging in en staken het gebouw in brand, alvorens weggestuurd te worden door het leger. Ze riepen slogans als “gedaan met het koninkrijk van de banken”.

Duizenden mensen kwamen zaterdag in Beiroet op straat na de zware explosie van dinsdag waarbij meer dan 150 mensen omkwamen en meer dan 6.000 gewonden vielen. De manifestanten willen dat de overheid verantwoording aflegt voor de ramp en eisen het ontslag van de regering.

Premier Hassan Diab gaf in een televisietoespraak aan dat hij zal voorstellen om vervroegde verkiezingen te organiseren. “Ik behoor tot de Libanezen die veranderingen willen”, zei hij tijdens een televisietoespraak. “De schaal van deze ramp is groter dan wat iemand zich kan voorstellen. We bevinden ons in een noodtoestand.”

De Libanese omroep MTV toonde hoe demonstranten probeerden de barrières voor het parlement te doorbreken. De demonstranten verzamelden zich zaterdag op het Martelaarsplein in het centrum van de Libanese hoofdstad. Er waren gezangen te horen, waaronder “Revolutie, revolutie”. Er werden posters omhooggehouden met “ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars” op. De veiligheidstroepen hebben dan traangas ingezet tegen de betogers. Eén tiener is flauwgevallen.

Protesten Beiroet worden grimmig: traangas, agent overleden, manifestanten bezetten ministeries
Foto: REUTERS

Als reactie op de demonstratie werden soldaten met machinegeweren ingezet. “Kom je ons neerschieten? Sluit je bij ons aan en dan bevechten we de regering samen”, riep een vrouw volgens Reuters. Demonstranten hebben stroppen opgehangen als symbool voor hun woede, er waren slogans als “neem ontslag of hang” te lezen.

Protesten Beiroet worden grimmig: traangas, agent overleden, manifestanten bezetten ministeries
Foto: AFP

Veel mensen in Libanon stellen de regering voor de explosie verantwoordelijk. Die kostte het leven aan meer dan 150 mensen en maakte ongeveer 5.000 gewonden. President Michael Aoun, premier Hassan Diab en het hele politieke leiderschap zijn voor de betogers verantwoordelijk voor de ramp. Activisten hadden op sociale media opgeroepen om naar de demonstratie gegaan onder het motto “Gerechtigheid voor de slachtoffers, vergelding voor de regering”. Afgelopen oktober waren er al massale protesten tegen de regering.

Charles Michel: “Libanon kan rekenen op de Europese Unie”

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Beiroet, Daar bezocht hij de haven , waar de explosie plaatsvond. Hij ontmoette vertegenwoordigers van het Libanese Rode Kruis en sprak zijn dankbaarheid uit tegenover de hulpverleners die druk aan het werk zijn.

Protesten Beiroet worden grimmig: traangas, agent overleden, manifestanten bezetten ministeries
Michel ontmoette tijdens zijn bezoek ook president Michel Aoun. Foto: REUTERS

“Ik ben getroffen door de moed van het Libanese volk dat getroffen is door deze tragedie in een context die al moeilijk was. De EU is een oude vriend en partner. We zijn meer dan ooit solidair met Libanon in deze moeilijke tijden”, aldus Michel in een persbericht.

Hij benadrukt ook dat de EU noodhulp zal blijven bieden. De Unie heeft al noodmechanismen geactiveerd en 33 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Meer dan 250 reddingswerkers uit EU-landen zijn ter plaatse en er werden al tonnen hulpmateriaal beschikbaar gemaakt. De EU zal zowel op korte als op lange termijn hulp blijven bieden, aldus Michel. “Het is belangrijk dat de hulp terechtkomt bij wie ze nodig heeft.”

Michel ontmoette tijdens zijn bezoek ook president Michel Aoun, parlementsvoorzitter Nabih Berri en premier Hassan Diab. De eenheid en stabiliteit in Libanon zijn vandaag cruciaal, maar Michel benadrukte ook het belang van structurele hervormingen in de lijn met het hervormingsplan van de overheid en met de internationale engagementen van Libanon. En ook het Libanese volk vraagt veranderingen.

“De lokale politieke krachten moeten de opportuniteit grijpen en zich verenigen in nationale inspanningen om te beantwoorden aan de onmiddellijke noden, maar ook de uitdagingen op een langere termijn”, aldus Michel, die stelt dat “de Libanezen kunnen rekenen op de EU bij die inspanningen, maar dat interne eenheid noodzakelijk is”.

Ook is een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds noodzakelijk, aldus Michel. Hij roept dan ook op om concrete stappen te nemen om het financiële systeem te hervormen en om maatregelen te nemen om corruptie tegen te gaan.

Door emv, adm
AANGERADEN