Ploegleider Mathieu van der Poel: “Zijn flits hebben we nog niet gezien”

Mathieu van der Poel strandde op de dertiende plaats. Foto: Photo News

Na de vijftiende plek in de Strade Bianche en de dertiende plek in Milaan-Turijn, bleef Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) opnieuw steken op een ereplaats buiten de top tien: dertiende. Nochtans draaide hij perfect als tweede de Poggio op: “Ik dacht toen ook dat hij zou aanvallen, maar hij deed het niet. Hij gokte op de sprint. Achteraf een foute keuze. We hadden veel meer van deze koersen verwacht“, aldus ploegleider Christoph Roodhooft

LEES OOK.Hij doet het alweer! Wout van Aert klopt Julian Alaphilippe in Milaan-Sanremo en haalt eerste Monument binnen

Dries De Bondt, Gianni Vermeersch en co vielen niet uit de toon in hun eerste Primavera. Kopman Mathieu van der Poel werd in een zetel afgezet aan de voet van de Poggio: in tweede positie. “Tot daar hebben we de perfecte koers gereden. Toen Alaphilippe en Wout aanvielen, heeft Mathieu gegokt dat die twee niet zouden wegblijven. Hij geloofde niet in de goede afloop van die aanval, zodat hij dan op de Via Roma in een compacte groep zou kunnen sprinten voor de zege. Met het duo Matthews-Benoot bij Sunweb en ook nog koppeltjes bij UAE en Bahrain-McLaren dacht Mathieu dat de samenwerking in de achtervolgende groep gunstig zou zijn en de twee vooraan zouden worden gegrepen. Helaas, dat gebeurde niet en dan was de koers voorbij. Gegokt en verloren. Misschien achteraf dom, maar je kan niet altijd de juiste keuze maken”, zegt Christophe Roodhooft.

Flits

De ploegleider van Alpecin-Fenix toont begrip voor de tactiek van de kopman. “Als ik Mathieu mag geloven was het eerder van niet willen dan van niet kunnen dat hij op de Poggio niet mee sprong. Al had ik eerlijk gezegd wel verwacht dat hij op de Poggio zelf zou aanvallen. We mogen echter niet vergeten dat het ook zijn eerste deelname is. Milaan-Sanremo is een zware koers.”

Ploegleider Mathieu van der Poel: “Zijn flits hebben we nog niet gezien”
Van der Poel volgde de aanvallers niet op de Poggio. Foto: Photo News

Anders dan in de Strade Bianche speelde Mathieu van der Poel wel zijn rol in de finale. “De uitslagen zijn niet wat we ervan verwacht hadden. Daar moeten we heel eerlijk in zijn. Het verschil tussen winnen en dertiende worden is soms kleiner dan de uitslag doet vermoeden. Ik wil niet zeggen dat hij minder goed is dan we hadden verwacht, maar de flits die we van hem gewend zijn is er nog niet of hij heeft die flits alleszins nog niet gebruikt. Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken, maar het is niet aangenaam. We hadden meer van deze Italiaanse koersen verwacht”, aldus Roodhooft.

Berewerk

Met Il Piemonte en de Ronde van Lombardije staan er volgende week woensdag en zaterdag nog twee Italiaanse klassiekers op het programma van Van der Poel, maar die liggen hem in principe minder goed dan de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Die wedstrijden zullen allicht te lastig zijn, maar het kan nooit kwaad om in die wedstrijden ervaring op te doen met het oog op de volgende jaren of met wat dit seizoen nog volgt van wedstrijden. Het seizoen is pas gedaan eind oktober.” Tot slot had Roodhooft ook nog lof voor winnaar Wout van Aert. “Zeer straf. Als je de voorbije maanden alle verhalen van de specialisten las dat hij niet meer zijn oude niveau zou halen, dan heeft Van Aert toch wel berewerk verzet tijdens zijn revalidatie. Dat hij Milaan-Sanremo kan winnen, heeft hij zelf afgedwongen. Chapeau.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN