Remco Evenepoel in tranen voor ploegmaat Jakobsen na straffe zege: “Ik zag af, maar hij ziet nog veel meer af”

 

 ©  EPA-EFE

Drie dagen na de horrorcrash van zijn ploegmaat Fabio Jakobsen (23) won Remco Evenepoel (Deceuninck- Quick-Step) in de Ronde van Polen de vierde rit met aankomst in skioord Bukowina Tatrzańska. Op de finishlijn toonde hij het rugnummer van de onfortuinlijke Nederlander: 75. “Het was afzien maar Fabio ziet nog veel meer af. Dat gaf me kracht.”

LEES OOK. Ondanks een valpartij: Remco Evenepoel demonstreert in Ronde van Polen en wint na solo van 50 kilometer

Met zijn zege doet Evenepoel meteen ook een gooi naar eindwinst. Het zou zijn vierde zege in een etappewedstrijd zijn dit jaar, na San Juan, Algarve en – na de coronabreak – vorige week Burgos. Evenepoel had na een solo van liefst 51 kilometer over een loodzwaar parcours bijna twee minuten voorsprong op Jakob Fuglsang, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar. Ook de rest van de toptien bestond niet bepaald uit pannenkoeken: Simon Yates, Majka, Ulissi, Kelderman en andere Nieves. De voorbije dagen fietste Evenepoel nochtans relatief anoniem door het peloton, net als zijn ploegmaats aangeslagen door de zware val van Jakobsen. “We hebben een paar hele slechte nachten achter de rug met de hele ploeg. Maar het goede nieuws van de voorbije uren (Jakobsen is uit een kunstmatige coma gehaald en is aan de beterhand, nvdr) heeft ons vleugels gegeven.”

Evenepoel had zijn raid duidelijk voorbereid. Op de finishlijn haalde hij het rugnummer 75 van Jakobsen uit zijn achterzak. “Die viering had ik gisteren al gepland. Ik vroeg aan onze persverantwoordelijke Ward Callens om voor de start een rugnummer van Fabio op de kop te tikken. Op dat moment voelde ik iets speciaals in mijn lijf en mijn hoofd. Ik zie af, maar Fabio ziet nog veel meer af, bleef ik mezelf inpeperen. Dat gaf me kracht. Het plan was wel niet om al van zover in de aanval te trekken. Maar ik zag dat iedereen aan het afzien was, toen dacht ik: ik trek ten aanval en zie wel wie er meekomt. Het plan was om met een paar man naar de finish te kunnen rijden, maar toen ik omkeek zag ik dat er niemand mee was .En toen ik dertig seconden voorsprong had, besloot ik dan maar door te rijden.”

Evenepoel neemt de leiderstrui over van Richard Carapaz (Ineos) die op 70km van de streep zwaar ten val kwam. Ook Evenepoel werd trouwens opgehouden door die valpartij. Zonder ongelukken wint hij zondag al zijn vierde rittenwedstrijd van het jaar. Op de erelijst zal hij dan Pavel Sivakov (Ineos) opvolgen. Ook onze landgenoten Dylan Teuns (2017) en Tim Wellens (2016) staan op de erelijst in Polen.

 

 ©  Photo News

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten