Standard snoept Cercle Brugge net als vorig jaar de zege af op de openingsspeeldag

Samuel Bastien tekende voor het enige doelpunt van de avond. Foto: Photo News

Net als vorig jaar won Standard zaterdag op de openingsspeeldag tegen Cercle Brugge. Eén jaar geleden konden de Rouches onder Preud’homme pas in de slotfase het verschil maken. Zaterdagavond kon zijn Franse opvolger Philippe Montanier na een uurtje al achterover leunen op zijn bank in het desolate en akelig stille Sclessin. Dit na een knappe goal van Samuel Bastien. Cercle weerde zich heel verdienstelijk met een jonge noodploeg maar blijft vooral wachten op de nieuwkomers om echte resultaten te kunnen boeken.

In een leeg Sclessin stonden twee debuterende trainers in de JP-league tegenover mekaar. Een Fransman bij Standard, een Engelsman bij Cercle. Montanier kon het zich veroorloven om jongens zoals Carcela en Cimirot op de bank te zetten, zoveel weelde had zijn Engelse collega Paul Clement bij Cercle niet. Hij blijft wachten op de beloofde versterking en zette de twee enige aanwinsten (Corryn en Raux-Yao) op de bank. De Braziliaanse doelman Warleson en spits Guy Mbenza arriveerden vorige winter al in Brugge. De vraag is hoeveel geduld Clement kan opbrengen, want hij moet zich voorlopig behelpen met de uit de B-kern heropgeviste Jérémy Taravel en het na een uitleenbeurt aan Tubeke (nu tweede afdeling) teruggekeerde duo Decostere-Vanhoutte .

Geen wonder dat Standard ook zonder publiek domineerde tegen dit Cercle dat wel prima in de organisatie stond met een sterk koppel Omolo-Vanhoutte op het middenveld. Dat het halfweg nog 0-0 stond was vooral te danken aan de sterk keepende Braziliaan Warleson. Cercle en Monaco flirten al weken met Thomas Didillon, die echter wil wachten op een beter bod. Geen nood, Warleson liet vandaag zien dat hij ook een balletje kan pakken. Zo pakte hij knap een kopbal van Amallah en de bom van Laifis strandde op de stevige vuisten van de Braziliaan. Ook Lestienne vond een attente Warleson op zijn weg. En Cercle? Het verweerde zich kranig en stak even de neus aan het venster langs Hoggas en Velkovski. Hazard probeerde het van ver, maar zijn schot was veel te slap, een beetje naar het beeld van zijn vormpeil. De broer van Eden en Thorgan onderging onlangs een neusoperatie en miste de voorbereiding.

Het was stil en heet op Sclessin. Het was dan ook een voordeel dat het stadion snel in de schaduw lag en de hitte overal draaglijk was. Via de Congolees Mbenza liet Cercle meteen na de rust zien dat het nog niet uitgeteld was. Bodart moest niet echt ingrijpen, in tegenstelling tot zijn overbuur die ook de poging van Avenatti onschadelijk maakte.

Standard snoept Cercle Brugge net als vorig jaar de zege af op de openingsspeeldag
Cercle kon geen vuist maken in het muisstille Sclessin. Foto: BELGA

Even voor het uur was Warleson er toch aan voor alle moeite.Nicolas Raskin, één van de beteren bij Standard, leverde na een afgeblokte corner in bij Lestienne en Bastien liet de Brazilaanse keeper van Cercle geen kans. 1-0 na nog geen uur, voldoende tijd nog voor een doelpuntenkermis. Zo draaide het echter niet uit. Na verkeerd inspelen van Taravel kon Raskin nog eens uithalen, maar grote kansen bleven uit. Er was nog even oproer toen Avenatti een elleboog (?) uitdeelde aan Taravel, die graag neerging, maar Laforge hield het bij geel. Paul Clement bleef zich de keel schor schreeuwen, maar Standard geraakte niet meer echt in de problemen . Al kwam Cercle in de 89ste minuut via de goed ingevallen Somers toch nog 1 keertje dichtbij de gelijkmaker. Bodart ging echter goed in de voeten van Velkovski en voorkwam in de slotminuut ook nog erger voor de aanstormende Hoggas. Een zuinige maar verdiende zege dus voor de Rouches.

Standard: Bodart, Fai, Vojvoda, Laifis, Gavory, Raskin, Bastien, Laifis, Lestienne (78’ Tapsoba) Avenatti, Amallah (83’ Cop).

Cercle Brugge: Warleson, Decostere, Ueda, Taravel, Velkovski, Omolo, Vanhoutte, Hoggas, Hotic, Mbenza (80’ Somers) Hazard (74’ Corryn)

Doelpunt : 55’ Bastien (1-0).

Gele kaarten : 60’ Avenatti, 77’ Holic.

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Lardot.

Philippe Montanier: “Solide match, maar veel kon beter”

Standard-trainer Philippe Montanier debuteerde met een verdiende 1-0-overwinning tegen Cercle Brugge. “Uiteraard ben ik daar tevreden mee”, zei de Fransman in de persconferentie na de match. “We hebben wel vijftien kansen gecreëerd en ik geloof dat hun beste man de keeper was. Maar we hebben geen tweede goal gemaakt. We hadden niet dat beetje extra om Cercle achteruit te drukken, maar over de instelling van mijn spelers ben ik zeer te spreken. Al kon er veel beter, zowel in defensief als offensief opzicht.”

Montanier gaf de vorm van de dag als reden aan om Gojko Cimirot op de bank te laten. “Hij is een belangrijke pion voor ons, maar in de voorbereiding had hij het wat lastiger. Aan de andere kant heb je dan een jonge speler als Nicolas Raskin die een goede voorbereiding draaide. Het is dus een beetje de dynamiek van het moment. Ons middenveld stond er vandaag, al gaan we Cimirot zeker nog nodig hebben dit seizoen”, aldus Montanier.

Jérémy Taravel: “Iedereen zijn mening”

Jérémy Taravel speelde zijn laatste officiële match voor Cercle in november vorig jaar in Beveren. Storck zette hem in februari terug naar de B-kern. “Zo’n zaken gebeuren nu eenmaal in voetbal. Ik heb nooit de moed laten zakken en ben blijven werken. Ik heb een goed contact met de coach die voor een meer directer spel pleit. Er zat hier vandaag zeker een punt in, maar we speelden het soms niet zo goed uit.” Taravel was ook in een incidentje betrokken met Avenatti, die zijn ellebogen zou gebruikt hebben. “Ik vond dat geel niet de juiste sanctie was, ik heb dat ook gezegd aan de ref maar hij de VAR zagen dat blijkbaar anders. Moet kunnen vind ik, ieder zijn mening natuurlijk.”

Door Koen Verdruye, bfa
AANGERADEN
Meest recent