Minister van Mobiliteit François Bellot (MR): “De beelden van op het strand zijn een probleem van normen en waarden, niet van treinen”

Het strand van Blankenberge overspoeld door zonnekloppers Foto: BELGA

De treinen naar de kust die op dit ogenblik in de reisplanners van de NMBS staan, zijn voorzien om te rijden. “De treinregeling zit vervat in het vervoersplan, goedgekeurd door de Ministerraad. Daar kunnen we niet zomaar in schrappen.”

De treinen naar de kust die op dit ogenblik in de reisplanners van de NMBS staan, zijn voorzien om te rijden. Dat heeft de spoorwegmaatschappij zondagochtend via Twitter gemeld. De NMBS vraagt de reizigers wel om de richtlijnen van de (lokale) overheden te volgen, “in dit geval dus deze van de stad Blankenberge/Knokke om zo te kijken of hun reisdoel toegelaten is”.

Daarmee komt er ook een einde aan de onzekerheid van de dagjestoeristen. Gisteravond vroeg de burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) aan de “hogere overheden”, geen treinen toe te laten tussen 9 en 16 uur. Dit om wantoestanden als die van zaterdag - overvolle stranden en agressieve toeristen - te vermijden. Maar politiek en NMBS schoven de verantwoordelijkheid naar mekaar door.

Zondagochtend bracht de woordvoerder van minister François Bellot (MR) meer klaarheid. “Gisterenavond werd zonder overleg unilateraal aangekondigd dat er geen treinen mogen rijden voor 1 dag. Het spoor is een industriële keten waar je niet zomaar kan aan morrelen en kan wijzigingen doen, zeker niet op zo’n korte termijn”, zegt zijn woordvoerder Jasper Pillen.

“De treinregeling is bovendien vervat in het vervoersplan, goedgekeurd door de Ministerraad. De NMBS en de minister kunnen niet zomaar daarin schrappen.” Moesten er treinen afgeschaft worden, zou de spoorwegmaatschappij ingaan tegen de adviezen van de GEES, aldus nog Bellot. “En van alle academici. Extra aanbod is er juist op voorzien om maximaal te spreiden.”

Trouwens, zo gaat hij verder, “als je vandaag echt in Blankenberge wil zijn, dan geraak je daar. Bus, tram, trein, wagen, ...”

Bellot benadrukt tot slot dat “we ons niet moeten vergissen van debat”. “De beelden van gisteren op het strand zijn in de eerste plaats een probleem van normen en waarden, niet van treinen.”

Geen dagjestoeristen

Of er volk op die treinen zal zitten is maar de vraag. Gisteravond werd immers rond tien uur op de veiligheidscel in Blankenberge beslist dat er geen dagjestoeristen welkom in de stad. Enkel inwoners, tweedeverblijvers, de meerdaagse verblijfstoeristen en mensen die werken in de stad zullen worden toegelaten. De politie zal daarop toezien.

Knokke-Heist

Ook Knokke-Heist weert dagjestoeristen van haar grondgebied. Wie naar Knokke-Heist wil komen, zal een bewijs moeten voorleggen om de reis te verantwoorden, meldt burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens in de nacht van zaterdag op zondag in een persbericht. Hij verwijst daarbij naar de incidenten van de voorbije dagen.

Lippens had vrijdag al opgeroepen om dit weekend niet naar de kust te reizen en waarschuwde dat de badstad mogelijk dagbezoekers zou weigeren indien het te druk werd. De oproep lijkt volgens de burgemeester echter in dovemansoren te zijn gevallen.

“Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat het gemeentebestuur zich genoodzaakt voelt om over te gaan tot drastische maatregelen. Om de publieke veiligheid te garanderen kunnen dagtoeristen voorlopig niet langer Knokke-Heist bezoeken”, aldus Lippens. De toegang wordt tot nader order beperkt tot inwoners, tweedeverblijvers, verblijfstoeristen en medewerkers van de in Knokke-Heist gevestigde ondernemingen en organisaties.

Vanaf zondag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. “Alle voertuigen zullen worden gecontroleerd. Wie geen geldige reden heeft om in Knokke-Heist te zijn, moet onmiddellijk rechtsomkeer maken. Alle inzittenden moeten dus kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting, of werken”, luidt het tot slot.

Oostende

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR): “De beelden van op het strand zijn een probleem van normen en waarden, niet van treinen”
Drukte op strand van Oostende Foto: RR

Ook de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD), vroeg zaterdagavond aan de NMBS met aandrang om vandaag geen extra treinen naar zijn stad te laten rijden. Het is volgens de burgemeester onmogelijk geworden om iedereen op een veilige manier over de stranden te spreiden. “Het is vijf voor twaalf, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.” Daarnaast zou de NMBS volgens de burgemeester ook de capaciteit van de andere treinen tot een coronaproof maximum van hoogstens 80 procent moeten beperken. “Die extra treinen dienden om de mensen te spreiden, maar in de praktijk zitten ze overvol en brengt men gewoon meer mensen naar de kust.”

LEES OOK. Rijden er straks treinen naar Blankenberge? “Desnoods kunnen kustburgemeesters zondag hun stationsgebouwen sluiten” (+)

Door Christine De Herdt