Gentse coronabesmettingen plots toch de hoogte in: alarmdrempel overschreden

Foto: David Van Hecke

Gent / Sint-Martens-Latem / De Pinte / Merelbeke / Destelbergen / Lochristi / Melle -

De besmettingscijfers voor Gent schieten dan toch de hoogte in: in de laatste zeven dagen zijn 68 coronabesmettingen gemeld, meldt Sciensano. Daarmee gaat Gent voor het eerst sinds de eerste piek van de epidemie over de alarmdrempel. En de besmettingen blijven stijgen, bevestigt waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen).

Het leek een kwestie van tijd vooraleer het coronavirus na de rest van Vlaanderen ook in Gent de kop nadrukkelijker opstak, en dat is afgelopen week ook gebeurd. In de rapportage van wetenschappelijk instituut Sciensano is zondag te zien dat in de laatste tien dagen 68 besmettingen gemeld zijn.

De positieve besmettingen vanuit Gent zijn vorige week opvallend beginnen toenemen. Maandag 3 augustus werden 11 besmettingen gemeld, dinsdag nog eens 10. Woensdag 5 augustus nam dat toe naar 13 en donderdag 6 augustus naar 26.

Dat zijn dagcijfers die overeenkomen met de eerste golf van het coronavirus in Gent. Cijfers van de laatste drie dagen zijn er nog niet. Maar vrijdag en zaterdag zijn opnieuw stijgende cijfers vastgesteld, blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid die waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen) kreeg.

“Er gaan knipperlichten aan die erop wijzen dat er mogelijk een lokale uitbraak is. De drempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners is gehaald en het aantal bevestigde besmettingen blijft stijgen. Maar we zitten officieel nog niet in de alarmfase.”

Buitenland

Met 68 gerapporteerde besmettingen op zeven dagen tijd (26 per 100.000 Gentenaars), overschrijdt Gent de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Die drempel zet een waarschuwingssysteem in gang.

Meer dan tweehonderd gemeenten in ons land, haalden die al de voorbije weken, maar Gent bleef onderaan de lijst met besmettingen, tot nu. Dat er meer nieuwe besmettingen worden geregistreerd, wil nog niet zeggen dat er in Gent sprake is van lokale broeihaarden.

De Gentse huisartsen worden sinds kort overspoeld door Gentenaars die terugkomen vanuit het buitenland. Die moeten verplicht getest worden als ze uit een rode of oranje zone terugkeren. De ‘positiviteitsratio’ in Gent neemt ook toe, zegt Decruynaere. Dat is het aantal personen dat positief test na het afnemen van een coronatest.

Om de grote golf aan nieuwe coronatests te organiseren, wordt bekeken of en waar er een grote nieuwe testlocatie kan komen in Gent.

LEES OOK. Terugkeerders zetten Gents coronasysteem onder druk: huisartsen willen aparte testlocatie

Rondom Gent halen ook Sint-Martens-Latem (71 besmettingen per 100.000 inwoners), Melle (34 besmettingen per 100.000 inwoners) en Destelbergen (27 besmettingen per 100.000 inwoners) de alarmdrempel.

De Pinte (19 besmettingen per 100.000 inwoners), Lievegem (19 besmettingen per 100.000 inwoners) en Merelbeke (12 besmettingen per 100.000 inwoners) naderen de alarmdrempel. In Deinze, Zelzate, Evergem, Lochristi en Wachtebeke zijn voorlopig amper of geen besmettingen gemeld.

LEES OOK. “We hebben het kunnen inperken”: hoe Gent het coronavuur tot nu toe onder controle hield

Door Bert Staes