Drukte aan de kust: Blankenberge stuurt dagjestoeristen onverbiddelijk terug, Veiligheidscel treft nieuwe maatregelen

Bron © eigen berichtgeving, belga
Oostende / Blankenberge / Knokke-Heist -

Om een herhaling van zaterdag te vermijden, toen onder meer een massale vechtpartij uitbrak op het strand van Blankenberge, heeft de Veiligheidscel zondag enkele nieuwe maatregelen getroffen aan de kust. Er zullen extra federale agenten worden ingezet, ook op het strand. Eerder raakte al bekend dat Blankenberge vandaag de komst van dagjestoeristen verbiedt en dat er ook in Knokke-Heist politiecontroles zijn.

VIDEO. Massale vechtpartij op het strand van Blankenberge: “Parasols vlogen in het rond, stokken van zeilen gebruikt als wapens”

Veiligheidscel

Waarnemend West-Vlaams provinciegouverneur Anne Martens (CD&V) zat zondag samen met de Veiligheidscel in Brugge. Om extra maatregelen te bespreken om het veilig te houden aan de kust. “We zullen extra federale politieagenten inzetten om te controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Ze zullen patrouilleren. Verder komt er ook een massale monitoring aan de kust en ook op het strand.”

Dit om een scenario van zaterdag, waar jongeren de politie met parasols te lijf gingen op het strand, te vermijden. “Het is belangrijk om weten dat het hier om relschoppers gaat. Mensen met slechte bedoelingen die alles voor iedereen verpesten. We zullen er ook voor zorgen dat ze berecht worden.”

Twintig mensen werden uiteindelijk gearresteerd. Drie zijn gerechtelijk aangehouden, zo klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De betrokkenen moeten nog verhoord worden over de feiten.

Of dagjestoeristen nog welkom zijn aan de kust? “De kustburgemeesters hebben hun zomerplannen klaar, met daarin duidelijk aantallen hoeveel mensen hun gemeenten aankunnen om het coronaproof te houden”, aldus Martens. “15.000 mensen die toekomen met treinen in Oostende en 8.000 in Blankenberge: dat is te veel.”

Maar als het kan zijn ze welkom, zegt Martens. Stations worden niet gesloten. Sporen naar de kust kan dus nog. “Het is belangrijk de online druktebarometer te bekijken. Kleurt een zone geel kan je best uitkijken naar een zone waar het groen is en dus minder druk.”

Blankenberge

Naar aanleiding van de onlusten werd zaterdagavond in Blankenberge al beslist om zondag geen dagjestoeristen toe te laten. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) vond het nodig om eerst de rust te laten weerkeren in Blankenberge. Er werd ook opgeroepen om tussen 9 en 16 uur geen treinen naar de badstad te laten rijden, maar die beslissing kon op federaal niveau niet gerealiseerd worden.

Alle aankomende treinen in Blankenberge worden wel gecontroleerd door de politie. Mensen met een reservatie voor pakweg Sea Life, De Mol aan zee, een hotel of restaurant zijn wel welkom. Ook op de invalswegen richting Blankenberge zijn er zoals aangekondigd wegblokkades. “Als u vandaag niet in Blankenberge moet zijn, blijf er dan weg. Even tot rust komen om dan zo snel mogelijk weer te genieten van onze prachtige kust”, klinkt het.

LEES OOK. Kustburgemeesters willen onverantwoorde toestroom halt toeroepen

Oostende

Zondagochtend kondigde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan dat het station van Oostende om 11 uur zou sluiten, maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. “In overleg met de gouverneur werd beslist dat ons station toch niet zal sluiten als de andere stations aan de kust openblijven”, tweette hij. “Toch blijft men van de NMBS vragen om het aantal reizigers en treinen te beperken.”

Het aantal treinreizigers zal wel strikt gemonitord worden, aldus Tommelein. Het is de bedoeling dat hoogstens 10.000 dagtoeristen met de trein naar Oostende kunnen reizen.

In eerste instantie besliste de veiligheidscel van de stad Oostende tijdens een spoedvergadering om het station vanaf 11 uur te sluiten. Na overleg met de gouverneur werd die beslissing uiteindelijk teruggedraaid. “Aangezien de stations van Blankenberge en Knokke toch niet sluiten, is het ook niet nodig het station in Oostende te sluiten”, klinkt het.

Arriverende toeristen in Oostende. Video: efo

Zaterdagavond deed burgemeester Tommelein ook een oproep aan de NMBS om alle extra treinen naar Oostende te schrappen en om de capaciteit te beperken. De NMBS heeft nu verzekerd dat geen enkele trein met een bezetting van boven de 80 procent naar Oostende zal vertrekken. Bovenop de zomerregeling worden ook geen extra treinen ingezet.

Ter plaatse zal de stad samen met de experten op het vlak van ‘crowd control’ het aantal aankomende treinreizigers monitoren. Het is de bedoeling dat niet meer dan 10.000 dagtoeristen per trein naar Oostende kunnen komen. Voor de drie drukste stranden is ook nog steeds een aanmeldingssysteem van kracht. “Het zomerteam staat paraat om mensen te begeleiden. De politie is paraat om op te treden waar nodig. Het parket beloofde eerder deze week om amokmakers streng aan te pakken”, aldus Bart Tommelein.

En wat met de komende dagen? “De afspraken met de NMBS zijn heel duidelijk. Het kan niet meer dan er in Oostende 15.000 mensen per dag worden afgezet. “Onze politiekorpsen kunnen dat niet meer aan.”

Drukte aan de kust: Blankenberge stuurt dagjestoeristen onverbiddelijk terug, Veiligheidscel treft nieuwe maatregelen
Foto: efo

Knokke

In de Natiënlaan in Knokke-Heist wordt zondagvoormiddag ook gecontroleerd op inkomende wagens. En dat veroorzaakt enorme files op de expressweg, zo meldt onze reporter ter plaatse. Kort na de controles begonnen stonden er al honderden wagens aan te schuiven.

Het Verkeerscentrum waarschuwt zondagvoormiddag op vraag van de politie op de dynamische tekstborden bij de snelwegen voor grote drukte in Knokke en Blankenberge. Het is best om die gemeenten te vermijden, klinkt het.

Door Junior Verbeeke, Edwin Fontaine en Michaël Temmerman
AANGERADEN