KMI meldt: “Zon en wolken wisselen elkaar af op hete zondag”

Bron © BELGA

Themabeeld

Zondagnamiddag krijgen we nog steeds een afwisseling van zon en wolkenvelden. Dat meldt het KMI. Op vele plaatsen blijft het droog, maar lokaal verwachten we toch ook een aantal warmteonweders die zelfs vrij veel neerslag op korte tijd kunnen veroorzaken.

Het is aanhoudend heet bij maxima van 30 à 31 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 33 à 36 graden in het centrum en de Kempen. Er waait een zwakke tot soms matige wind uit oostelijke richtingen. Aan de kust zorgt een noordoostelijke zeebries stilaan voor enkele graden afkoeling.

Zondagavond en -nacht is het gedeeltelijk bewolkt. Hier en daar kunnen er nog enkele (onweers)buien ontstaan, maar ook dan blijft het in de meeste streken droog. Het wordt opnieuw een bijzonder zachte nacht met pas naar maandagochtend toe temperaturen van 18 graden in de Hoge Ardennen tot 23 graden in de steden. De oostenwind is zwak tot matig.

Volgende week

Maandag zijn er soms brede opklaringen maar ook wolkenvelden. Hier en daar kunnen er enkele warmteonweders ontstaan. Het wordt alweer zeer warm met maxima van 30 graden aan zee tot 35 of 36 graden in het centrum en de Kempen. Er waait een zwakke veranderlijke tot oostelijke wind. Aan zee is de wind matig uit oost krimpend naar noordoost.

Maandagavond en -nacht blijft het deels bewolkt met nog kans op een paar lokale (onweers)buien. In de meeste streken blijft het echter droog. Het wordt opnieuw een zeer zachte nacht met minima tussen 18 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de steden. De oosten- tot zuidoostenwind waait overwegend zwak.

Ook dinsdag is het zeer warm met zonnige perioden en wolkenvelden. In het binnenland blijft een lokale onweersbui mogelijk. De maxima schommelen van 30 graden op de Ardense hoogten en aan zee tot lokaal 36 of 37 graden elders. De wind is zwak en veranderlijk tot oostelijk. In de loop van de dag ontstaat er aan de kust een matige zeebries uit noordoost tot noordnoordoost.

Woensdag duurt het zeer warme weer nog voort met maxima van 29 tot 35 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af. De kans op enkele buien, met mogelijk een onweerachtig karakter, is groter dan de voorgaande dagen. Er waait een zwakke en in Hoog-België soms een matige wind uit oost tot zuidoost. Aan de kust steekt er een zeebries op.

Donderdag wordt het wisselvallig met in de meeste streken buien en onweer. Het is minder warm met nog maxima van 26 tot 31 graden. De wind is zwak tot matig uit veranderlijke tot zuidelijke richtingen.

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op buien met onweerachtig karakter. De maxima schommelen in het centrum rond 25 graden. De zwakke tot matige zuidzuidwestenwind ruimt naar het westen. Aan zee kan de wind soms vrij krachtig worden.

Zaterdag wordt een wisselvallige dag met soms buien en kans op onweer. De maxima liggen in de meeste regio’s rond 25 of 26 graden.

Voor zondag verwachten we weinig verandering en dus wisselvallig weer.

AANGERADEN