Froome maakt indruk als helper, maar Bernal moet het (opnieuw) afleggen tegen Roglic in loodzware bergrit in de Tour de l’Ain

De oorlog tussen de sterrenteams van Jumbo-Visma en Ineos ging zondag gewoon door in de Tour de l’Ain. De slotrit over drie cols met aankomst op de Grand Colombier leverde dan ook opnieuw spektakel op. Met Primoz Roglic wederom als uiteindelijke winnaar, zowel van de rit als het eindklassement. Egan Bernal kwam opnieuw tekort.

Het was net als bij ons zeer warm in het Juragebergte en dus was het bijna 145 kilometer lang afzien voor de renners. Na twee beklimmingen van eerste categorie volgde dan ook nog eens een aankomst op de Grand Colombier, een beklimming buiten categorie van 18 kilometer tegen gemiddeld zeven procent.

Andrea Bagiolo (Deceuninck - Quick-Step), de winnaar van de eerste rit, en Julien Bernard (Trek-Segafredo) begonnen met één minuut voorsprong aan de slotklim maar werden al snel gegrepen. Vanaf toen ging Ineos op kop knallen. Eerst Geraint Thomas en dan Chris Froome. Drie kilometer lang joeg de viervoudige Tourwinnaar het tempo de hoogte in, tot hij zich aan de kant zette.

Froome maakt indruk als helper, maar Bernal moet het (opnieuw) afleggen tegen Roglic in loodzware bergrit in de Tour de l’Ain

De mannen van Jumbo-Visma waren aanvankelijk met z’n vieren mee, tot Steven Kruijswijk moest passen. Ook de jonge klimmer Jorge Almeida (Deceuninck - Quick-Step) moest de rol lossen. Op zes kilometer van de finish kwam zelfs Egan Bernal even in de problemen. Dumoulin zag dat en ging meteen de kopgroep stevig mennen.

Froome maakt indruk als helper, maar Bernal moet het (opnieuw) afleggen tegen Roglic in loodzware bergrit in de Tour de l’Ain

De Tourwinnaar overleefde op een minder steil stuk dankzij de hulp van ploegmaat Jonathan Castroviejo. Dumoulin zette leider Roglic vervolgens af. Richie Porte opende als eerste de debatten in de slotkilometers, maar werd snel gegrepen. Waren ook nog mee naast Roglic en Bernal: Nairo Quintana, Guillaume Martin en George Bennett (ook Jumbo-Visma).

Bernal versnelde in de laatste kilometer en kreeg, wie anders, Roglic in het wiel. De Sloveen rook de eindzege en ging op en over de Colombiaan. Dagzege nummer twee en het eindklassement voor Jumbo-Visma (met drie man in de top vijf), én een fameuze dreun voor Team Ineos.

Uitslag:

1. Primoz Roglic in 4:06:26

2. Egan Bernal +4”

3. Nairo Quintana +6”

4. Guillaume Martin +8”

5. Richie Porte +15”

Eindstand:

1. Primoz Roglic in 11:21:12

2. Egan Bernal +18”

3. Nairo Quintana +28”

4. Steven Kruijswijk +56

5. George Bennett +1’27”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent