Niet getreurd, er is elke dag wel iets te doen: van Soulwaxdrummer Steve Slingeneyer tot songsmid Lieven Tavernier

 

 © IF

GENT -

Samen met muzikant en coördinator van Gents Kunstoverleg Frederik Sioen zijn wij ook heel blij dat de Stad Gent geen algemeen verbod op cultuurevenementen oplegt, maar coronavrije evenementen toelaat. De Gentenaar surfte niet op de kustgolven, maar op tal van sites van cultuurhuizen en andere organisatoren. Een selectie. Wacht vooral niet met tickets bestellen, want om veiligheidsredenen is het aantal bezoekers beperkt.

Dans eens zelf op het podium van de VooruitDinsdag 11 augustus, om 14u30 en 16u30

Rondleidingen in het monumentale gebouw van de Vooruit zijn al langer een traditie, maar nu zijn er rondleidingen op maat van het gezin. Speciaal toegespitst op kinderen tussen 6 en 12 jaar, met zowat in elke ruimte een opdracht of belevingsactiviteit. Ideaal om een balletdansje uit te voeren in het grootste cultuurhuis van Gent.

Reserveren via de site van Vooruit.

Klassieke concerten in paleistuinWoensdag 12 en zaterdag 15 augustus

Tijdens de Gentse Feesten die er zogezegd geen waren zorgden de mensen van Uitbureau alvast voor de ontdekking van het jaar: in de binnentuin van het Hotel D’Hane Steenhuyse in de Veldstraat kan je in een prachtig kader een paar honderd mensen perfect veilig laten genieten van een concert. Wij zagen er Koen Crucke, Pierke, Bruno Deneckere, Nils De Caster, Kathleen Vandenhoudt. Nu loopt er een reeks klassieke concerten. Woensdag 12 augustus brengt de Gentse klezmergroep Silkene Pajamas zowel oude dansmuziek als meer introspectieve melodieën, zaterdag brengen drie klassiek opgeleide muzikanten Katsiaryna Nekhaichuk, Anne-Leen Gevaert, Anastasia Kenner werk op piano, viool, hobo.

Ticketinfo via Uitbureau.

Soulwaxdrummer als One Man Party en Chuck Berry in binnentuin Huis Van AlijnDonderdag 13 augustus, Huis Van Alijn, Kraanlei, 20 uur

Echte Soulwaxfans kunnen alle drummers van de groep met begin- en einddatum opsommen. Steve Slingeneyer was er in elk geval één van. Slingeneyer ging ook loos op de djsets van 2ManyDJs, en toert de voorbije jaren onder de naam One Man Party als dj op tal van plaatsen in Europa. . New beat, rave, acid house en techno uit de jaren ’80 en ’90 is de muziek waardoor hij beïnvloed is. Dat wordt zittend dansen op de stoeltjes.

Dezelfde avond spelen ook Lil’Queenies: een tributeband aan de enige echte Chuck Berry. ‘Roll over Beethoven’, ‘Sweet little sixteen’, ‘Carol’, ‘Rock and Roll Music, LIL’QUEENIES strippen de songs van Chuck Berry naar hun essentie: gitaar, zang, bassaxofoon en drums. Een organisatie van de Vrienden van het Huis van Alijn.

Ticketinfo via Uitbureau

Laat je kinderen op zoek gaan naar een frisse vliegSint-Pietersabdij, tot 30 augustus, gratis

Je hoeft er niet eens de druktebarometer van de kustgemeenten voor te raadplegen en je moet ook niet controleren of die overvolle trein al dan niet stopt in uw favoriete badplaats. Er valt voor kinderen in Gent ook een frisse neus op te halen. In diverse Gentse musea loopt Schatten Van Vlieg, een speelse zoektocht voor kinderen. Wij deden er vorige week met onze elfjarige dochter niet minder dan drie: het designmuseum, het liberaal archief, en die in de Sint-Pietersabdij. Die laatste zoektocht beviel ons het meest van al. En mocht het bloedheet zijn, weet dan dat de dikke muren de abdij best koel houden. De tocht eindigt overigens in een ruimte die net zo fris aanvoelt als de koelcel van de Colruyt. Na afloop even chillen onder de fruitbomen in de prachtige tuin daar en je beseft dat vakantie in eigen stad heerlijk kan zijn.

Info via deze link

Muziekcentrum Bijloke maakt van binnentuin een WonderlandTot 13 september

Muziekcentrum Bijloke en Muziektheater LOD sloegen de handen samen en bouwden in de immense binnentuin van de Bijloke een goed gevuld muziek- en theaterprogramma uit. Zo kan u er op dinsdag en donderdagmiddag lunchen, en wordt het menu er telkens door een andere Gentse kok geserveerd. Op dinsdag kan u er kijken en luisteren naar zangeres en pianiste Astrid Stockman, die recent bij een breed publiek bekend raakte via De Slimste Mens en Vive la Vie. Samen met Gorges Ocloo brengt ze er de voorstelling Interbellum 2020, dat geïnspireerd is op de huidige pandemie.

Op donderdag brengen Pieter De Buysser in de rol van hedendaagse bard, en zangeres Lieselot De Wilde in kleine kring het verhaal van Meneer Afzal. Ook bij deze voorstelling hoort een lunch.

En dan hadden we het niet over Josse De Pauw. Die brengt samen met pianist Kris Defoort het verhaal Leviathan, een mythologisch zeemonster, waarover de Nederlandse schrijver P.F. Thomése een kortverhaal schreef.

Info over alle producties op de site van Muziekcentrum De Bijloke. Ook hier geldt het advies: bestel tijdig als u wil vermijden dat u het van een ander moest horen dat het de moeite was maar dat je te laat was.

Dick van der Harst op terras van ENTRDonderdag 13 augustus, 20 uur, max. 10 personen

Deze zomer organiseert De Centrale op dinsdag en donderdag kleine concertje op het terras van het tegenovergelegen ENTR. Donderdag staat de groep Wasserbauer er op het terras.

Wasserbauer is een eclectisch trio dat balanceert tussen swing, jazz, sixties pop en Javaanse, Chinese en Hongaarse volksmuziek. Bart Vervaeck (van De Beren Gieren) op gitaar, Lieven Van Pee (Compro Oro) op contrabas en Dick van der Harst op bandoneon. Samen goed voor ritme, melodie en funky grooves. Info en reserveren via De Centrale.

Jan Jaap Van der Wal heeft huidhongerZaterdag 15 augustus, 20 u, Baracita, ICC, Citadelpark

Jan Jaap Van de Wal, de Nederlandse cabaretier met een vaste stek in Vlaanderen, en die wij hier vooral kennen van het Canvasprogramma De Ideale Wereld, kreeg ondanks de lockdown toch weer zin om bij de mensen te komen. Hij onderbrak zijn trilogieshow over Vlaanderen om nu eerst een beperkte tournee te maken met Huidhonger. Uiteraard geïnspireerd op de pandemie en wat die zoal teweegbrengt in ieders dagelijks leven.

Tickets via Uitbureau

Lieven Tavernier treedt nog eens op!Zondag 16 augustus, Baracita, ICC Citadelpark. 15 uur

Lieven Tavernier hoor je niet klagen over het feit dat zijn hele concertagenda zou leeggemaakt zijn door corona. “Niet op een podium kunnen staan is voor mij persoonlijk niet echt een hemeltergend probleem, maar ik zit wel in met alle collega’s die door de coronacrisis zonder inkomen vallen. Ik vind de onverschillige houding van de overheid op dat vlak rondom stuitend.”

Vrijdag 14 augustus speelt hij wel nog eens in Dranouter, en twee dagen later, zondag 16 augustus speelt hij op Baracita in het ICC in het Citadelpark een concert. En hij kijkt er naar uit: “Ik breng mijn vaste muzikanten Yves Meersschaert, Klaas Delvaux en Gijs Hollebosch. mee, maar daarbovenop voor het eerst ook drie backing vocals: drie meisjes die in Room 13 Orchestra, waarmee ik mijn vorige cd opnam, viool spelen: Laura De Bruyn, Eva Ackerman, Marijn Thissen. Ze gaan nu onder de naam Les Dames Tavernier samen de backing doen. Ik breng zondag zowel werk uit mijn nieuwe plaat die eind september uitkomt, maar een beetje speciaal voor de drie dames ging ik in mijn vroeger werk op zoek naar nummers waar de drie dames met hun hemelse stemmen nog iets kunnen aan toevoegen.”

Ticketinfo via Uitbureau.

BRT speelt Huwelijksspel in open luchtDiverse data in augustus

Niet spelen is ook voor het Gentse theatergezelschap BRT geen optie. Dus zochten Paul Ooghe, Geert Willems en Pieter Klinck naar een oplossing. En ze vonden die ook: buiten spelen, in een tuin in het Miljoenenkwartier, en iedereen in het publiek een hoofdtelefoon geven. Een variatie op Silent Disco zeg maar. Het stuk dat het BRT brengt heet ‘Huwelijksspel’. Het is een liefdestheater dat het publiek laat gluren bij een komisch samenspel tussen twee verstandige en rationele mensen die door de innigheid van hun liefdesband, elkaars grootste vijand zijn geworden. Speeldata: 13, 14, 15, 16, 22 en 23 augustus. Reserveren kan via www.brtgent.be.

Koop eens een geprinte foto van lokale kunstenaars bij Het ObjectiefTot 16 augustus, Oude Houtlei, 14 , ingang via Maagdenstraat. Elke dag van 14 tot 20 u.

Marieke Selhorst, zaakvoerder van Het Objectief, biedt dezer dagen lokale kunstenaars (fotografen en illustratoren), hun werk tentoon te stellen en op een laagdrempelige manier manier extra inkomsten te genereren. Een tiental deelnemers, waaronder illustrator Jelle Van Den Heede, maar ook fotografen Lieve Blancquaert, Steven Hendrix, Piet Stellamans en Bas Bogaerts nemen er aan deel. Prijzen variëren van 55 tot 100 euro. Info op de site van Het Objectief.

Samenstelling: An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme, Steven Hendrix

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent