Nationaliteit van nog elf jihadi’s afgenomen, onder wie drie vrouwen

Nabil Kasmi

Elf Antwerpse Syriëstrijders zijn vanaf vandaag geen Belg meer. Onder hen enkele beruchte militanten van Sharia4Belgium.

In januari verloren al eens zes ex-leden van Sharia4Belgium de Belgische nationaliteit, daarna was het de beurt aan acht Brusselse Syriëstrijders. Vandaag volgt een derde golf. Deze keer gaat het om elf Antwerpenaars, onder wie drie vrouwen: Sabah Hammani, ­Yasmina Maatouch en Yasmina Zamrouni.

Ook nu gaat het om strijders die bij verstek zijn veroordeeld tot minstens vijf jaar omdat ze lid zijn van een terreurorganisatie. Allemaal hebben ze naast de Belgische ook een andere nationaliteit, over het algemeen de Marokkaanse. De meesten van de elf zijn vermoedelijk gesneuveld in Syrië, maar helemaal zeker is dat niet.

Alvast twee zijn zeker nog in leven. Sabah Hammani, de ­weduwe van Mohamed Boudasis, zit samen met haar kinderen in een vluchtelingenkamp in Koerdisch gebied in Syrië. Ze maakt deel uit van een groep Syriëstrijders die in een kort geding proberen hun terugkeer naar België af te dwingen.

Ook Abdallah Nouamane alias Abu Jihad al-Belgiki is nog in leven. Hij vertrok in 2013 uit Antwerpen. In de zomer van 2018 werd hij door ISIS doodverklaard, maar in maart 2019 achterhaalden de veiligheidsdiensten dat hij nog in leven was en dat hij opgepakt was door de Koerden.

De meeste anderen zijn Sharia4Belgium-militanten van het eerste uur. Soufiane Mezroui is de broer van Mohammed en Adel Mezroui. De drie zonen uit een welstellende familie uit Kapellen vertrokken naar Syrië in 2012 en 2013. Adel Mezroui probeert via kort geding zijn terugkeer naar België af te dwingen, Soufiane is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid overleden.

Een andere opvallende naam is Nabil Kasmi, het eerste lid van Shariah4Belgium dat naar Syrië vertrok, in 2012. Hij was de ideoloog van de beweging.

Mohamed Boudasis, die stierf in 2017, sprak in 2016 nog een dreigvideo in tegenover ons land. Ahmed Dihaj was in Antwerpen de luitenant van Fouad Belkacem tot hij vertrok naar ­Syrië en daar stierf.

Door meh
AANGERADEN
Meest recent