Antwerps schepen Jinnih Beels na fatale studentendoop: “Laten we doopbeleid uitstippelen”

© Jan Van der Perre
“Studentendopen moeten in de toekomst anders verlopen”, zegt SP.A-politica Jinnih Beels in een opiniestuk in De Morgen. De Antwerpse schepen wil samen met de studentenorganisaties aan tafel zitten om een hedendaags doopbeleid uit te stippelen.
“De studentendoop van ‘studentenvereniging’ Reuzegom tart alle verbeelding”, zegt Beels in De Morgen. “De fragmenten en reconstructies die aan het licht kwamen, zijn pure waanzin.” De Antwerpse spreekt zelfs over middeleeuwse praktijken. “Het verhaal van de overleden Sanda Dia is uitzonderlijk maar groepsdruk, alcoholmisbruik en vernedering zijn dat niet. Toen ik zelf student was, haakte ik om die reden af van een studentendoop.” Volgens Beels is er 25 jaar na haar studententijd nog niet veel veranderd in de wereld van de studentendopen: een debat kan dan ook niet uitblijven. “Samen met de studentenverenigingen, overkoepelend en vooral zonder taboes.”
Volgens Beels moet er werk gemaakt worden van een gedragen en hedendaags doopbeleid. “Dit is het uitgelezen moment, de coronacrisis dwingt ons om het volgend academiejaar anders aan te pakken. Laat ons leren uit de zinloze en vreselijke dood van Sanda. In Antwerpen zijn we alvast in dialoog gegaan met de verschillende partners.”
(lla)
Lees ook
Wat blijft er over van het Urban Center van Sihame El Kaouakibi? “Ze hebben onze tweede thuis afgepakt”
Jinnih Beels pleit voor radicaal ander drugsbeleid, en gaat zo in tegen Bart De Wever die legalisering “een illusie” vindt
Jinnih Beels (Vooruit) vindt dat overheid drugs moet verkopen: “Gebruikers zouden ook geen boete mogen krijgen”
Video
Hoofdpunten
‘Grease’-ster Olivia Newton-John overleden op 73-jarige leeftijd
Keuringcentra worden zelf ook gekeurd: wat kunnen we leren van het buitenland?
Wat is er aan de hand rond Oekraïense kerncentrale? “Er zit geen enkele logica achter”
Zoveel vraag naar flessenwater dat de rekken leegraken: “En de komende dagen zal vraag nog stijgen”
Meer kinderen lopen verloren: hoe kan je dat voorkomen, waar moet je eerst zoeken en wanneer bel je de politie?