Libanese regering neemt integraal ontslag: “Maar dit is geen vlucht voor verantwoordelijkheid”

Premier Hassan Diab ©  EPA-EFE

In Libanon heeft premier Hassan Diab maandag in een televisietoespraak officieel het ontslag van zijn regering bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Het ontslag is een gevolg van de verwoestende explosie in de haven van Beiroet waarbij vorige dinsdag zowat 160 mensen zijn omgekomen en nog eens meer dan zesduizend anderen gewond zijn geraakt. De explosie leidde ook tot protesten en ministers die reeds opstapten.

Diab, die zich onafhankelijk noemt, stelde de traditionele politieke klasse verantwoordelijk voor haar mislukkingen. “Vandaag kondig ik het ontslag van deze regering aan”, zei hij. Volgens hem is de explosie te wijten aan corruptie. Die heeft tot “deze aardbeving die het land heeft geteisterd” geleid. “De staat is geketend door corruptie en kan er maar niet van afkomen. Vandaag doen we een stap terug om achter het volk te gaan staan. Mensen eisen dat de verantwoordelijken voor de ramp worden aangepakt en dat er echte verandering komt.” “Ik heb ontdekt dat de institutionele corruptie sterker is dan de staat”, zei Diab ook. Diab had zijn regering in januari gevormd.

Maandag waren er weer nieuwe protesten in het centrum van Beiroet. Demonstranten gooiden bij het parlement stenen naar ordetroepen, die antwoordden met traangas. Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers keren zich nu ook tegen de regering omdat ze die, vanwege de wijdverspreide corruptie, verantwoordelijk houden voor de ramp.

Verenigde Naties beloven langdurige steun

De Verenigde Naties hebben Libanon maandag bij monde van secretaris-generaal António Guterres ook langdurige steun toegezegd. Behalve met ondersteuning op medisch gebied zullen de VN het land helpen door tarwemeel en granen beschikbaar te stellen voor bakkers.

Guterres riep tegelijkertijd op tot politieke hervormingen in Libanon, waar de bevolking al maanden protesteert tegen een in hun ogen corrupte en verlamde regering. “In deze tijd van verdriet en aanhoudende frustratie is de woede van het Libanese volk voelbaar. Hun stemmen moeten worden gehoord”, zei Guterres.

Zondag stelden deelnemers aan een virtuele donorconferentie in totaal ruim 200 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Beiroet. De Europese Unie zegde al 63 miljoen euro toe.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten