Boezemvriend van Bjorg Lambrecht fietst alle “miserie” van zich met zege na indrukwekkende solo: “Ik ben terug!”

Foto: Marc Van Hecke

Ruben Apers kijkt opnieuw naar de toekomst. De vierdejaars belofte van Lotto-Soudal won namelijk de GP de Saint-Souplet, een wedstrijd in Noord-Frankrijk. Daarmee sluit Apers een zware periode af: “De start van een nieuw hoofdstuk?”, klonk het na afloop.

De 21-jarige Apers maakte de voorbije jaren heel wat mee. In maart 2019 was de Oost-Vlaming betrokken bij het dodelijke ongeval van Stef Loos in de koers van Dottenijs. Apers werd wakker aan een baxter in het ziekenhuis na een hersenbloeding en met een gebroken dij- en sleutelbeen. Zijn collega had minder geluk.

“De eerste renner kwam er van af met schaafwonden. Stef Loos reed als tweede en werd frontaal opgeschept (door een camionette, red.). Ik reed als derde...”, zei hij vorige zomer in een interview. Dat vond toen plaats vlak na het overlijden van Bjorg Lambrecht, zijn boezemvriend. En in 2018 was het niet veel beter. “Ik kende Michael Goolaerts ook wel. Nog iemand die we verloren zijn aan de koers. In 2017 stierf een medestudente van mij in het verkeer nadat een camion op haar was ingereden”, aldus Apers, de nummer vijf van het WK tijdrijden bij de juniores in 2016.

LEES OOK. Boezemvriend eert Bjorg Lambrecht door “geweldige (domme) idee” toch uit te voeren: “Hem naar de Champs-Elysées brengen”

Boezemvriend van Bjorg Lambrecht fietst alle “miserie” van zich met zege na indrukwekkende solo: “Ik ben terug!”
Foto: Marc Van Hecke

“Gecrasht”

In juli vorig jaar maakte Apers zijn comeback in het peloton, vier maanden na zijn val. Maar door het drama van Lambrecht kwam daar een abrupt einde aan. “Door het overlijden van zijn maatje is Ruben mentaal gecrasht en is zijn comeback volledig in het water gevallen”, aldus papa Johan bij Wielerverhaal. “Ook dit was opnieuw een zwarte periode voor ons als ouders en toen is er vooral mentaal oplapwerk aan te pas gekomen.”

“In de winter kon Ruben de knop omdraaien en focussen op de voorbereiding van het nieuwe seizoen 2020. Na een geslaagde seizoensstart met een mooie vijfde plaats in Brussel-Zepperen kwam het coronaspook roet in het eten gooien en is ook het volledige voorjaar en een groot deel van de zomer in het water gevallen. Begin augustus kon hij zich eindelijk sinds lange tijd opnieuw uitleven in een tijdrit van niveau op het circuit van Zolder. Ruben had zijn ambities hoog gelegd en mocht best tevreden zijn met zijn vijfde plaats bij de elites en beloften. Als ouder hoop ik uiteraard dat hij zijn droom om profrenner te worden alsnog kan laten uitkomen, al zal het moeilijk zijn om in deze barre coronatijden een plaatsje in het profpeloton te bemachtigen.”

“Zwart voor mijn ogen”

Maar die ambitie gaf Apers afgelopen weekend wel een stevige boost. De belofte was namelijk de beste in de GP de Saint-Souplet, en dat na een indrukwekkende solo van 20 kilometer. “Ik ben terug”, tweette Apers. “De start van een nieuw hoofdstuk?”

“Iedereen was gebrand om te winnen, net zoals ik”, vertelde Apers na afloop bij Cyclingsite. “Ik ben direct beginnen meekoersen om weg te geraken. Toen we wegreden met een grote groep op 50km van het einde voelde ik dat er muziek in zat. Vanaf dat moment ben ik beginnen nadenken over een plannetje. Als ik zou willen winnen, dan moest het solo of in een kleine groep zijn. Ik bekeek hoe de groep reed op bepaalde stukken en zocht een plaats uit om aan te vallen.”

“Het plan was juist na de bevoorrading in de voorlaatste ronde te gaan, maar toen er nog die gedachten hadden was het even vloeken. Even later was het perfecte moment gekomen, het viel stil en ik kon met snelheid een aanval plaatsen. Ik ging direct vol door en er zat niemand in mijn wiel. Na een halve ronde smoorhard te hebben gereden, kon ik bij het ingaan van de laatste ronde een beetje temporiseren en een goed strak tempo rijden. In het laatste rechte stuk stond de wind vol op de neus. Ik begon er met 20 seconden voorsprong aan. Het was alles of niets. Ik heb gereden tot ik zwart voor mijn ogen zag. In de laatste 200 meter kon ik relaxen en genieten. Doorzettingsvermogen en karakter winnen boven de miserie. Dit is een prachtige dag. Na al die miserie van de afgelopen jaren toch een lichtpuntje, in deze moeilijke tijden.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent