Bijna even hoog energieverbruik als andere jaren, ondanks coronamaatregelen

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

Het gemiddelde verbruik van de eerste week van augustus ligt bijna even hoog als het gemiddelde van diezelfde week de voorbije vijf jaar. En dat ondanks de coronamaatregelen. Dat blijkt maandag uit cijfers van stroomnetbeheerder Elia. Een mogelijke oorzaak is het toegenomen gebruik van airconditioning door de hittegolf.

Het weekgemiddelde ligt al het hele jaar onder het gemiddelde van dezelfde week in de periode 2014-2019. Maar vooral sinds maart, bij het losbarsten van de coronacrisis, diepte het verschil fors uit. Pas eind april werd die trend doorbroken en werd de kloof wat kleiner. Toch is het verschil met het weekgemiddelde van de voorbije vijf jaar nooit zo klein geweest als in de eerste week van augustus.

Het verschil bedroeg vorige week slechts 3 procent, terwijl het in juli nog om respectievelijk 7, 5, 9 en 5 procent ging. “We zien inderdaad een iets hoger verbruik, rekening houdend met de coronamaatregelen”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van Elia. Een mogelijke hypothese is het toegenomen stroomverbruik door airconditioning, al is het uiteraard onmogelijk om na te gaan waarvoor precies stroom verbruikt is.

Zeker is wel dat de groothandelprijzen toegenomen zijn samen met het energieverbruik. Al is dat niet onmiddellijk slecht nieuws voor particulieren, klinkt het. Het zijn de energieleveranciers die die prijzen uiteindelijk aan hen kunnen doorrekenen, maar dan moet die trend zich wel doorzetten. De prijzen bevinden zich in elk geval nog steeds niet op het niveau van voor de coronacrisis.

Door jvh
AANGERADEN