Wit-Russische oppositiekandidate Tichanovskaja is “veilig” en bevindt zich in Litouwen

Bron © BELGA

Svetlana Tichanovskaja Foto: EPA-EFE

Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitdaagde bij de presidentsverkiezingen van zondag, is veilig en bevindt zich in Litouwen. Dat zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius op Twitter.

Linkevicius had eerder al zijn bezorgdheid over haar veiligheid uitgesproken, vanwege het geweld in Wit-Rusland na de verkiezingen. Tichanovskaja heeft in een videoboodschap bevestigd dat ze ervoor gekozen heeft Wit-Rusland te verlaten.

Loekasjenko, die het land al sinds 1994 met harde hand leidt en ook wel de “laatste dictator van Europa” genoemd, is door de Wit-Russische verkiezingscommissie maandag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen met 80,23 procent van de stemmen

Oppositiekandidaat

De 37-jarige politiek onervaren Tichanovskaja had zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in de plaats van haar echtgenoot, de regeringskritische blogger Sergej Tichanovski. Hij zit momenteel in de gevangenis.

In een videoboodschap bevestigt Tichanovskaja dinsdag dat ze “de moeilijke beslissing” heeft genomen om haar land te verlaten. “Ik heb deze beslissing alleen genomen. En ik weet dat velen me zullen veroordelen en haten en velen me zullen begrijpen”, zo klinkt het.

De oppositieleidster geeft aan dat ze toch niet zo veel kracht had als ze had gehoopt. “Ik had gedacht dat deze campagne me zou hebben gehard en me de kracht zou hebben gegeven om alles te doorstaan. Maar ik ben waarschijnlijk ben ik toch de zwakke vrouw gebleven die ik in het begin was.”

“Wat er nu gebeurt is geen enkel mensenleven waard”, aldus nog Tichanovskaja. “Kinderen zijn het belangrijkste in ons leven.” Nog voor de verkiezingen had Tichanovskaja haar kinderen naar het buitenland gebracht. (Lees verder onder de video)

Opnieuw hevig nachtelijk protest in Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben in de nacht van maandag op dinsdag intussen opnieuw hevige protesten plaatsgevonden tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De manifestanten eisen het vertrek van president Loekasjenko. De betogers betoogden zeven uur lang. Ze zeggen dat er gefraudeerd werd tijdens de verkiezingen.

Over het verloop van de protesten bestaat weinig duidelijkheid. Op foto’s zijn verschillende bloedende mensen te zien. Maar er zijn geen officiële cijfers over het aantal mensen dat gewond raakte of werd opgepakt. Eerder was wel al bevestigd dat er één dode was gevallen. Volgens de autoriteiten wilde de man een explosief naar de politie gooien, maar is het springtuig in zijn hand ontploft.

LEES OOK. Man omgekomen bij protest tegen uitslag van Wit-Russische presidentsverkiezingen

Enkele waarnemers zeggen dat het protest gewelddadiger verliep dan in de nacht van zondag op maandag. Toen raakten ongeveer honderd mensen gewond en werden zowat drieduizend manifestanten opgepakt.

“Dit was een historische avond”, meldt de oppositiebeweging Strana dlja Zjizni na afloop. “De nakende overwinning op de tiran wordt stilaan zichtbaar.” Met de inzet van rubberkogels en stungranaten tegen de eigen burgers, wordt duidelijk dat de dagen van Loekasjenko geteld zijn, zo klinkt het nog.

Door jvh
AANGERADEN