Schotse premier en kampioen Celtic woest nadat Boli Bolingoli quarantaineregels zwaar met de voeten treedt: “Onaanvaardbaar!”

Boli Bolingoli in actie voor Celtic. ©  Photo News

Boli Bolingoli staat in Schotland in het oog van de storm na zijn heimelijke tripje naar Spanje vorige week, waardoor hij de coronavoorschriften overtrad. Enkele uren nadat Celtic op de clubwebsite hard uithaalde naar de verdediger, deed ook de Schotse premier Nicola Sturgeon haar duit in het zakje. Inmiddels is ook beslist dat Celtic deze week geen matchen speelt.

Wim Conings, Vincent Van Genechten

De krant The Scottish Sun kwam vanochtend met nieuws dat insloeg als een bom. Terwijl de Schotse voetbalcompetitie slechts hervat mocht worden onder de meest strikte quarantainemaatregelen, zou Boli Bolingoli vorige week naar Spanje gevlogen zijn. Dat is niet alleen een overtreding van de maatregelen, Spanje is op dit moment ook een land met een verhoogd risico op corona. Bovendien zou de Belgische linksback zijn club niet op de hoogte gebracht hebben en zich niet geïsoleerd hebben, om vervolgens afgelopen weekend doodleuk mee te spelen tegen Kilmarnock.

 ©  Photo News

“Ik heb een enorme fout gemaakt. Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn manager, mijn ploegmaats, de fans, iedereen bij Celtic en zovele anderen omdat ik hen zo teleurgesteld heb. Ik heb een enorme inschattingsfout gemaakt, en besef dat ik nu moet leven met de gevolgen”, noteerde de krant uit de mond van Bolingoli, die gelukkig wel negatief testte op corona.

Heeft Bolingoli zijn laatste match voor Celtic gespeeld?

Maar ook Celtic, de werkgever van Bolingoli, is woest. Dinsdag plaatste het een mededeling op zijn officiële clubwebsite waarin keihard werd uitgehaald naar de verdediger. “Celtic veroordeelt onvoorwaardelijk het gedrag van de speler Boli Bolingoli en verontschuldigt zich voor zijn reis naar Spanje zonder daarbij de club in te lichten en zo de quarantainevoorschriften te schenden”, klinkt het. “Het is moeilijk een nog meer onverantwoorde actie in te beelden gezien de huidige omstandigheden. We vinden dat hier geen verklaring voor mogelijk is.”

Bolingoli mag zich aan forse sancties verwachten. Of hij ooit nog in actie zal komen voor Celtic, is nog maar de vraag. “De club zal onmiddellijk actie ondernemen via zijn eigen disciplinaire kanalen. Wij hebben vandaag contacten met elke SPFL club en alle relevante overheden om excuses aan te bieden voor het feit dat een van onze werknemers zoveel moeilijkheden heeft gecreëerd door zijn acties. (...) Wij betreuren heel erg dat het gedrag van een individu deze reputatie in gevaar brengt en in een breder kader het voetbal in diskrediet brengt”, besluit Celtic.

Ook premier haalt uit naar Bolingoli

“Wat hij deed, was een flagrante inbreuk op de regels”, aldus de Schotse premier Nicola Sturgeon. “Wat ik betreur, is dat sommige voetballers hun verantwoordelijkheden niet opnemen. Dit is gewoon onaanvaardbaar. We vragen aan de gewone mensen om enorme opofferingen te leveren in de manier waarop ze hun leven leiden.”

Het incident met Bolingoli was al het tweede in korte tijd in het Schotse voetbal. Eerder kwamen acht spelers van Aberdeen onder vuur te liggen na het bezoek aan een bar, waarna twee onder hen positief testten. De match van Aberdeen, de club van middenvelder Funso Ojo, tegen St Johnstone werd vervolgens afgelast.

 ©  Photo News

Volgens premier Sturgeon was ze “redelijk furieus” toen ze over het barbezoek hoorde. Ze voegde eraan toe dat de regering niet zal twijfelen om bij een nieuw incident de competitie stil te leggen. “Beschouw het vandaag als een gele kaart”, aldus de premier. “De volgende keer wordt het een rode want dan zullen we geen andere keuze meer hebben. Op zijn minst moet je niet verwachten dat Aberdeen of Celtic de komende week in actie komen.”

De Schotse voetballiga bevestigde dinsdagnamiddag dat de competitieduels van Celtic en Aberdeen van deze week worden uitgesteld. Celtic zou woensdag bij St Mirren aantreden en Aberdeen zou het thuis opnemen tegen Hamilton Academical. Komende zaterdag stond Celtic-Aberdeen op het programma.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten