Na Knokke en Blankenberge ziet ook De Panne dagjestoeristen liever niet meer komen

De politie had afgelopen weekend heel wat last met weerspannige toeristen aan de kust. Foto: foto RV

De Panne -

De hittegolf van de voorbije dagen zorgde voor een overrompeling aan zee. Na de gespannen sfeer van de laatste dagen besloot het lokaal bestuur van De Panne de volgende dagen en weken extra maatregelen te nemen om dagjestoeristen te ontmoedigen.

De Panne was dit weekend officieel ‘vol’. Dagjestoeristen werd vriendelijk verzocht om ergens anders afkoeling te gaan zoeken. De sfeer was gespannen en alle manschappen en interventiediensten van Politie Westkust stonden in opperste staat van paraatheid. Door de gebeurtenissen aan de Oostkust werd gevreesd dat de situatie ook in De Panne zou ontaarden. De politie moest een aantal keer uitrukken voor weerspannige toeristen. Zo bleef een koppel zestigers uit Kasterlee het de coronacoaches lastig maken omdat ze het vertikten een mondmasker te dragen. Ze lachten de politie uit, ook na verschillende malen aandringen. Daarop werden ze ook agressief. De vrouw probeerde een kopstoot uit te delen waarna ze naar het commissariaat werden overgebracht. In de combi beschadigde de man ook nog het plexiglas.”

LEES OOK. Ook verschillende incidenten aan Westkust: koppel weigert mondmasker te dragen “omdat het huwelijksverjaardag vierde”

“De voorbije weken zijn bijzonder druk geweest”, zegt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B). “We hebben alles in het werk gesteld om binnen onze mogelijkheden alles in goede banen te leiden. De zomer is echter nog verre van gedaan en ook in september zal het druk worden bij mooi weer. Constante evaluatie en bijsturen van de genomen maatregelen is daarbij cruciaal. Dat vraagt flexibiliteit van onze medewerkers, maar ook van inwoners, tweedeverblijvers … en dagjesmensen.”

Overleg met hogere instanties

Uit cijfers blijkt dat er een stijging is in het aantal meerdaagse bezoekers en een daling in het aantal dagjesmensen. Die laatsten ziet De Panne liever helemaal niet meer komen. “Aangezien we nu middenin de tweede golf van de coronacrisis zitten, is een stijging in het aantal dagjesmensen niet opportuun. We hebben beslist om naar een manier te zoeken om hun aantal nog verder terug te dringen. De volgende dagen bekijken we alle mogelijkheden. Dat vraagt natuurlijk overleg met hogere instanties en met onze buurgemeentes, want dit doe je als kustgemeente beter niet alleen”, klinkt het.

Door Saskia Meysman
AANGERADEN