Rolls-Royce stelt slijtage vast in Airbus-motoren

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Rolls-Royce heeft “tekenen van slijtage” vastgesteld in een aantal motoren die gebruikt worden op de Airbus A350. Daarom onderzoekt de Britse bouwer van vliegtuigmotoren uit voorzorg al gelijkaardige motoren, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het gaat om motoren van het type Trent XWB-84. De eerste motoren van dat type die zijn opgeleverd voor de Airbus A350, naderen na ongeveer vijf jaar en gemiddeld 14 miljoen kilometer te hebben afgelegd, hun eerste geplande fabrieksonderhoud.

Tijdens het fabrieksonderhoud werden “tekenen van slijtage” vastgesteld bij de middendrukcompressor van “een klein aantal motoren die vier tot vijf jaar in dienst zijn”. “Geen enkele van deze motoren hebben tijdens vluchten een abnormale werking gekend, maar toch inspecteren we uit voorzorg alle andere Trent XWB-84-motoren met een vergelijkbare levensduur”, zegt Rolls-Royce.

Beperkt werk

Volgens de fabrikant levert deze operatie maar een beperkte hoeveel extra werk op. Het bedrijf verwacht ook “geen significante” impact voor klanten en op materiaalkosten.

Er zijn momenteel iets meer dan 100 Trent XWB-84-motoren vier tot vijf jaar in gebruik. Volgens een bron van het persagentschap AFP werden bij 21 daarvan lichte sporen van slijtage vastgesteld. Bij een steekproef bij jongere motoren van hetzelfde type, werden geen problemen vastgesteld, benadrukt Rolls-Royce.

In november vorig jaar trok Rolls-Royce nog 1,4 miljard pond uit om problemen met de Trent 1000 op te lossen. De motoren van dat type worden gebruikt op de Boeing 787.

LEES OOK

Nu in het nieuws