Ronde van Wallonië en Dwars door Hageland vinden dit weekend plaats op ‘geheim’ parcours: “Geen publiek toegelaten”

De renners van Deceuninck - Quick-Step gingen het parcours in Hageland al verkennen. Foto: BELGA

Na Spanje, Italië, Polen, Tsjechië en Frankrijk strijkt het internationale profpeloton dit weekend ook in België neer: zaterdag Dwars door het Hageland, zondag start van de Ronde van Wallonië. Maar publiek is niet toegelaten, dus houden de organisatoren hun parcours geheim. “Volg onze koers alstublieft op tv.”

Start in Soignies en finish in Templeuve. Meer is er niet geweten over de openingsrit van de Ronde van Wallonië, komende zondag. Geen parcours, geen wegwijzer, geen tijdsschema... Niks. “Bewust”, zegt organisator Christophe Brandt. “We kregen van de Waalse gouverneurs enkel de toestemming als er aan de start, aankomst en onderweg geen toeschouwers staan, uiteraard uitgezonderd de mensen die langs het parcours wonen. Dus hebben we besloten ons parcours niet bekend te maken. Het zal de motivatie van de mensen verminderen om toch live te komen kijken.”

Maar honderd procent waterdicht is het plan van Brandt niet. “Templeuve is niet groot. Er zijn daar geen tien straten waar je een aankomst van een koers kan organiseren, dus zullen de aanhouders het wel vinden. Maar ik hoop dat ze hun verstand gebruiken en thuis blijven, zodat onze koers kan doorgaan.”

De deelnemende ploegen hebben het parcours van de vier etappes in de Ronde van Wallonië wel gekregen. De renners staan zondag dus niet voor een complete verrassing.

Ronde van Wallonië en Dwars door Hageland vinden dit weekend plaats op ‘geheim’ parcours: “Geen publiek toegelaten”
Ook Bingoal-Wallonie Bruxelles verkende al het parcours van Dwars door het Hageland. Foto: BELGA

Wel op televisie

Ook zaterdag in Dwars door het Hageland is het parcours gekend voor de renners. Enkele ploegen, zoals Deceuninck – Quick-Step, gingen de voorbije maand zelfs al verkennen. Op de website van de wedstrijd vind je het uitgetekende parcours en de wegwijzer, maar geen GPX-file van de route. “Ook bij ons is er geen publiek toegelaten”, zegt organisator Nick Nuyens. “We geven die GPX-file pas vrij na de koers. We willen zo de afstekers, die met de auto proberen de renners verschillende keren te zien, ontmoedigen.”

Geen toeschouwers welkom dus, maar op televisie zijn de koersen wel te volgen. De RTBF zendt de Ronde van Wallonië elke dag live uit. Voor Dwars door het Hageland zet de VRT een extra motor in om de wedstrijd nog beter in beeld te brengen.

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN