Joe Biden kiest met Kamala Harris voor eerste zwarte vrouw als running mate (en ze kan president worden ook), Trump reageert met vernietigend filmpje

Bron © Belga

Met Kamala Harris kiest Joe Biden voor het eerst voor een gekleurde vrouw als running mate richting presidentsverkiezingen van november. Haalt Biden het dan van Donald Trump, dan kan Harris zelfs de allereerste vrouwelijke president van de VS ooit worden. Trump verspreidde prompt een vernietigend campagnefilmpje tegen het duo.

De kandidate die professor internationale politiek David Criekemans in deze krant naar voren schoof als topfavoriete, is effectief de running mate van Joe Biden geworden. Criekemans voorspelde dat omdat hij Harris – naast haar capaciteit om fondsen te verzamelen – ook charisma én voter appeal toedicht. De kracht om zowel centen als stemmen te werven dus.

LEES OOK. Wie wordt ‘de vrouw van Biden’? En is zo’n vrouwelijke running mate een ‘kamikaze-keuze’? (+)

Ook Joe Biden kwam dinsdag met enkele lofbetuigingen. Op Twitter looft hij Harris voor haar verwezenlijkingen in het verleden. “Ik zag haar de grootbanken aanpakken, de omstandigheden voor werkende mensen beter maken en vrouwen en kinderen beschermen tegen misbruik. Ik was toen trots op haar en ik ben er nu trots op om haar als partner tijdens deze campagne te hebben.”

Harris (55) is een voormalige procureur-generaal van Californië. Het moet gezegd dat niet iedereen dezelfde mening toegedaan is als Biden wanneer het over haar vroegere justitiewerk gaat. In de afgelopen weken wezen nogal wat waarnemers op haar soms passieve houding in rechtszaken met minderheden, wat haar carrière in een wittemannenwereld geholpen zou hebben.

Joe Biden kiest met Kamala Harris voor eerste zwarte vrouw als running mate (en ze kan president worden ook), Trump reageert met vernietigend filmpje
Foto: AFP

Anderzijds kan de linkervleugel van de Democratische partij, waartoe Biden behoort, gaan juichen. In het licht van de recente Black Lives Matter-manifestaties riepen velen om een vrouw met kleur als running mate voor presidentskandidaat Biden. Harris voldoet aan dat profiel. Als kind uit een gemengd Indisch-Jamaïcaans gezin staat ze symbool voor diversiteit.

Vertrouwen in politiek talent

Maar er is meer dan dat. Met de keuze voor Harris spreekt Biden ook zijn vertrouwen uit in haar politieke talent. Het is immers zo dat Biden, als hij in november tot president verkozen wordt, al 78 jaar zal zijn wanneer hij daadwerkelijk in het Witte Huis trekt. Dat is oud. En Biden voelt zich mogelijk ook een beetje kwetsbaar, want in de afgelopen maanden liet hij al verstaan dat zijn vicepresident op elk ogenblik klaar moet zijn om het ambt van president over te nemen. Een tweede ambtstermijn van vier jaar zal Biden er sowieso niet bijnemen.

Biden was zelf vicepresident onder Barack Obama, de eerste zwarte president, tussen 2009 en 2017. Met zijn keuze voor Kamala Harris – die zich kandidaat had gesteld voor de Democratische nominatie, maar in december uit de race stapte – kan hij nu ook de weg plaveien voor de eerste vrouwelijke president van de VS.

Vereerd

“Zwarte vrouwen en vrouwen met kleur zijn lang ondervertegenwoordigd gebleven, in november hebben we een kans om daar verandering in te brengen,” schreef Harris dinsdag in een reactie op Twitter. “Let’s get to work.

Harris zei vereerd te zijn met haar rol en te zullen doen wat nodig is om Biden president te maken. “Joe Biden kan het Amerikaanse volk verenigen omdat hij al zijn hele leven voor ons heeft gestreden. En als president zal hij bouwen aan een Amerika dat voldoet aan onze idealen.”

Eind september vinden normaal gezien al de eerste debatten tussen team Trump en team Biden plaats, op 3 november trekt Amerika dan naar de stembus.

Trump reageert

Huidig president Donald Trump, Republikeins rivaal van Biden en Harris bij de komende verkiezingen, reageerde “verrast” op de selectie.

“Ik was meer verrast dan wat anders” door het nieuws, “want ze was erg middelmatig” tijdens de campagne in de aanloop naar de Democratische voorverkiezingen, zei Trump tijdens zijn dagelijkse persbriefing in het Witte Huis. “Ze behaalde toen zeer slechte resultaten. En dat is net zoals een peiling.”

Even later tweette de president een officieel campagnefilmpje waarin Harris en Biden bijzonder scherp bekritiseerd worden: “Kamala Harris stelde zich kandidaat als president door radicaal links te gaan, Bernies plan voor gesocialiseerde gezondheidszorg te omarmen, tot biljoenen nieuwe belastingen op te roepen, Joe Biden aan te vallen voor racistische beleidsmaatregelen. Kiezers wezen Harris af; ze waren slim genoeg om te zien dat ze nep is. Maar Joe Biden niet. Hij is niet zo slim. Hij noemt zichzelf een overgangskandidaat. Hij geeft de teugels door aan Kamala, terwijl ze samen radicaal links omarmen. Trage Joe en valse Kamala: perfect samen, verkeerd voor Amerika.”

Andere Democraten verheugd

Vanuit haar eigen partij krijgt Harris positievere reacties. Coryfeeën van de Democratische partij zijn blij met de keuze. Onder anderen oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidentskandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen. Ook oud-concurrent voor de Democratische kandidatuur Bernie Sanders heeft zich achter de keuze voor Harris geschaard.

Joe Biden kiest met Kamala Harris voor eerste zwarte vrouw als running mate (en ze kan president worden ook), Trump reageert met vernietigend filmpje
Biden, Sanders en Harris. Foto: AFP

“Ik ken senator Kamala Harris al een hele tijd”, schrijft Barack Obama. “Ze is meer dan voorbereid voor de baan. Ze heeft haar hele carrière lang onze grondwet verdedigd en gevochten voor mensen die een eerlijke kans nodig hebben. Dit is een goede dag voor ons land.”

Bill Clinton noemt Bidens keuze voor Harris “uitstekend”. Harris zal volgens hem een goede partner voor Biden zijn, Clinton denkt dat de twee een sterk team zullen vormen.

Zijn echtgenote Hillary Clinton, die als Democratisch presidentskandidaat in 2016 de verkiezingen verloor van Donald Trump, zegt dat zij “enthousiast” is over de keuze voor Harris. “Ze heeft zich al bewezen als een uitstekend overheidsdienaar en leider.”

Al Gore, die in 2000 de presidentsverkiezingen verloor van George W. Bush en daarvoor vicepresident was onder Bill Clinton, schrijft dat Biden met Harris een buitengewoon goede keuze heeft gemaakt. “Kamala heeft van het klimaat en gerechtigheid voor het milieu een topprioriteit gemaakt in haar carrière als ambtenaar, en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechter daarvan zal blijven in het Witte Huis”, schrijft Gore.

Medesenator Bernie Sanders, die met Harris en Biden concurreerde in de Democratische voorverkiezingen, feliciteert Harris, “die geschiedenis zal schrijven als onze volgende vicepresident”. “Zij begrijpt wat nodig is om op te staan voor arbeiders, om te vechten voor gezondheidszorg voor allen en het ten val brengen van de meest corrupte regering in de geschiedenis”, aldus Sanders.

Door KBZ, adb
AANGERADEN
Meest recent