Amper twee weken na doodsmak daalt renster Mieke Docx met razende snelheid berg af: “Beter nu dan tijdens wedstrijd”

Eind juli kwam Mieke Docx zwaar ten val in een afdaling tijdens de Durango-Durango, een koers in Spanje. Van het ongeval zelf herinnert de renster van Doltcini - Van Eyck Sport zich niets meer. Maar amper twee weken later fietste ze opnieuw tegen hoge snelheid een berg af.

LEES OOK. Belgische Mieke Docx herinnert zich niets meer van zware valpartij in Spanje: “Waarom ben ik hier? Ik snap er gewoon niets van”

De getuigenis van Docx, een week na haar doodsmak, was bijzonder moedig. “Waar ben ik? In paniek kijk ik om me heen en zoek ik naar bekende gezichten. Wat is er gebeurd? Ik probeer mijn herinneringen terug op te halen, maar het lukt me niet en ik blijf dezelfde vragen herhalend luidop stellen. Waarom ben ik hier? Ik snap er gewoon niets van”, aldus de 25-jarige renster.

“Beter nu dan tijdens wedstrijd”

Deze week vertrok Docx op trainingskamp met haar ploeg, naar Oostenrijk. Normaal gezien zou ze daar haar training individueel afwerken, maar intussen rijdt Docx opnieuw mee met haar teamgenoten bij Doltcini - Van Eyck Sport.

“Lichamelijk gaat het prima”, klinkt het. “Het ging allemaal veel beter dan verwacht! Nu is het afwachten hoe mijn lichaam reageert, maar tot nu toe erg goed. Ik heb zelfs al een QOM op een lange klim te pakken.”

Met een QOM bedoelt ze een ‘Queen of the Mountains’, vergelijkbaar met een KOM of ‘King of the Mountains’ bij de mannen. Een record op een bepaald traject in de trainingsapp Strava. Docx deed namelijk beter dan alles en iedereen op de Schlegeis, een klim van zes kilometer aan acht procent gemiddeld.

Nadien moest er natuurlijk gedaald worden en daarbij haalde de Belgische een topsnelheid van meer dan 76 kilometer per uur. Amper twee weken na haar zware val in Spanje. “Ik heb met veel voorzichtigheid afgedaald, maar de meeste stukken waren rechtdoor dus dat lukte wel”, aldus Docx. “Het moest wel hé. En liever zo snel mogelijk dan binnen een maand of twee pas in een wedstrijd.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN