Jongetje (6) verdrinkt in kleine vijver van recreatiedomein De Nekker

© Sven Van Haezendonck

Een jongetje van zes is woensdagmiddag verdronken in de kleine vijver van het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen. Er werd gepoogd om het kind te reanimeren maar alle hulp kwam te laat. Het Mechelse gerecht onderzoekt nu de juiste omstandigheden van het voorval.

tdk, svh

Een groep jongeren en hun begeleiders uit het Brusselse zakten woensdag af naar De Nekker in Mechelen voor een dagje waterpret. Rond de middag liep het evenwel fout. Aanwezigen zagen plots een kind op de bodem van de kleine vijver liggen. Het slachtoffertje werd uit het water gehaald en de redders van het recreatiedomein startten onmiddellijk met de reanimatie. Ook een MUG-team snelde nog ter plaatse om de reanimatie over te nemen. Het kind werd in allerijl naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) overgebracht, maar uiteindelijk bleek alle hulp te laat te komen.

“Plots ontstond er heel wat commotie in de kleine vijver. We zagen ook de redders in paniek naar de vijver rennen. Eerst dacht ik nog dat er een vechtpartij was ontstaan, maar heel snel zag ik dat ze een kind aan het reanimeren waren. Dat is een beeld dat ik toch niet snel meer zal vergeten”, vertelt een vrouw die aanwezig was.

Onmiddellijk werd de kleine vijver ontruimd. De Nekker besliste wel om de rest van het recreatiedomein niet te evacueren. Door de coronamaatregelen moet elke bezoeker zich op voorhand registreren en is het aantal toegelaten mensen beperkt. Alle plaatsen waren woensdag gereserveerd.

Onderzoeksrechter

De politie stelde een perimeter in rond de plaats van het gebeuren. In de loop van de namiddag stapte het parket, samen met onderzoeksrechter Theo Byl, af in het domein. “Dat gebeurt om een beter zicht te krijgen op de hele zaak en om snel de nodige onderzoeksdaden te kunnen laten uitvoeren”, klinkt het bij het Antwerpse parket.

Eén van de zaken die onderzocht zal worden is of iedereen - zowel begeleiders van de Brussels jongeren als redders - zijn job naar behoren heeft uitgevoerd of dat er al dan niet sprake is van een mogelijke tekortkoming.

Aangedaan

Het provinciebestuur, dat De Nekker beheert, reageert aangeslagen op het voorval. “Ik ben erg aangedaan door deze gebeurtenis. Een kind verliezen wil niemand meemaken. Mijn hart is bij de familie,” zei bevoegd gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). Hij bevestigte dat er in het domein vier redders en een opzichter aanwezig waren.

De verdrinking van de zesjarige Brusselse jongen is niet het eerste incident in De Nekker. In april 2011 verdronk een toen 4-jarige jongen uit Antwerpen. Hij was een dagje op stap met een groepje jongeren en begeleiders van een jeugdinstelling. Enkele jaren later werden twee begeleiders veroordeeld omdat ze volgens de correctionele rechtbank tekort hadden geschoten bij de uitvoering van hun taak en onvoldoende toezicht hadden gehouden. De Nekker en de redders werden vrijgesproken.

Het incident is al de tweede verdrinking op enkele dagen tijd in de regio. Afgelopen zondag kwam een 20-jarige Palestijnse jongeman om het leven toen hij in het Netekanaal in Lier sukkelde.

De ingang van het sport- en recreatiedomein De Nekker. ©  Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten