Twee Griekse wiettelers riskeren elk 3 maanden cel en 16.000 euro boete

Bron © BELGA

Foto: Photo: Tom Palmaers

Hasselt -

Twee mannen van Griekse nationaliteit riskeren elk een celstraf van 3 jaar en een boete van 16.000 euro voor het telen van wiet en voor de diefstal van elektriciteit. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een professionele wietplantage in een loods achter een boerderij in Nieuwerkerken. De twee aangehouden mannen stonden woensdag terecht in de Hasseltse correctionele rechtbank. Naast een celstraf en een boete riskeren ze de verbeurdverklaring van 147.360 euro vermogensvoordelen.

De lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken viel woensdag 11 maart de stallen van een boerderij in Binderveld (Nieuwerkerken) binnen. Er stonden in totaal ongeveer 1.400 wietplanten. De politie kon de twee mannen in de boeien slaan. Verder werden enkele strijkzakken en twee vacuümverpakte zakken met gebruiksklare wiet aangetroffen.

Onnozelaar

De twee mannen van 39 jaar oud zitten sindsdien in de gevangenis. De eerste beklaagde, die in het Duitse Lüdenscheid ingeschreven stond, probeerde de rechter te overtuigen dat hij alleen verantwoordelijk was voor de installatie en onderhoud van de wietplanten. De tweede beklaagde ontkende zijn betrokkenheid. De rechter kon dat moeilijk geloven. “Staat er onnozelaar op mijn voorhoofd geschreven? Er zijn verschillende paren laarzen aangetroffen, onder meer schoenmaat 42 en 46. Of beweert u dat uw voeten plots zo hard gegroeid zijn?”, zei de rechter.

De eerste beklaagde zei dat hij zijn werk verloren had en daarom met de wietteelt begonnen was. De verdediging met meester Tom Van Overbeke vroeg een straf met uitstel behalve voor het uitgezeten deel in hechtenis. Hij vroeg ook de afwijzing van de vordering tot verbeurdverklaring, omdat zijn cliënt nog niks verkocht had. De andere Griek ging via zijn raadsman Jürgen Millen resoluut voor de vrijspraak. Ondergeschikt werd een celstraf van 18 maanden met uitstel gevraagd.

Vonnis op 7 september.

AANGERADEN
Meest recent