Eén week na horrorcrash stapt Fabio Jakobsen op het vliegtuig richting Nederland: bekijk de foto’s

Foto: EPA-EFE

Exact één week na zijn horrorcrash in de spurt van de eerste etappe van de Ronde van Polen heeft de Nederlander Fabio Jakobsen, sneller dan verwacht, het vliegtuig richting Nederland genomen. Hij zal verder verzorgd worden in het ziekenhuis van Leiden.

De beelden van de zware valpartij na een fout manoeuvre van landgenoot Dylan Groenewegen gingen de wereld rond. Jakobsen vloog aan een hoge snelheid over de dranghekken vol op de aankomstboog. De onfortuinlijke spurter van Deceuninck - Quick-Step werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werden geen breuken aan het onderlichaam vastgesteld maar in het aangezicht van de renner was zowat alles gebroken.

“Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was”, aldus de ervaren arts bij de collega’s van Sporza. “Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan rechtstaan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel.”

Eén week na horrorcrash stapt Fabio Jakobsen op het vliegtuig richting Nederland: bekijk de foto’s
Jakobsen in de ambulance. Foto: EPA-EFE
Eén week na horrorcrash stapt Fabio Jakobsen op het vliegtuig richting Nederland: bekijk de foto’s
Jakobsen wandelde zelfstandig naar het medisch vliegtuig dat hem naar Nederland heeft gebracht. Foto: EPA-EFE

Enkel spreken lukt nog niet, weet Vanmol. “De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles. Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel opnieuw in orde. Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest.”

bekijk ook

Fabio Jakobsen komt zwaar ten val tijdens Ronde van Polen

Door gvdl
AANGERADEN