Tweede dode bij protesten in Wit-Rusland

Bron © BELGA

Agenten houden een man tegen die bloemen wil leggen op de plaats waar een betoger om het leven kwam. Foto: EPA-EFE

Bij de protesten in Wit-Rusland is een tweede dode gevallen. Dat hebben de Wit-Russische autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een 25-jarige jongeman die zondag tijdens een “niet-toegestane manifestatie” tegen de herverkiezing van president Aleksander Loekasjenko werd opgepakt en nadien in een ziekenhuis in de stad Gomel overleed.

Wanneer de man precies overleed is niet duidelijk, maar er werd wel meegegeven dat de gezondheid van de twintiger “plots achteruit” ging terwijl hij in detentie zat. Volgens de moeder van het slachtoffer zou de jongeman niet deelgenomen hebben aan de manifestatie, maar was hij op weg naar zijn vriendin, meldt Radio Libert.

Woensdagavond is ondanks massaal politiegeweld in heel wat steden in Wit-Rusland voor de vierde avond op rij geprotesteerd tegen de volgens de manifestanten frauduleuze presidentsverkiezingen. Het centrum van de hoofdstad Minsk werd door de politie nagenoeg helemaal afgesloten. Zo zijn de metrostations dicht en is alle verkeer verboden. De politie is massaal aanwezig op de belangrijkste assen van de stad, die er voorts maar verlaten bij liggen.

De demonstranten roepen president Aleksander Loekasjenko op om een einde te maken aan het geweld en af te treden. Hier en daar werden mensenkettingen gevormd in een poging om het politiegeweld af te houden.

“Laatste dictator”

De manifestanten beschuldigen Loekasjenko van massale verkiezingsfraude om een zesde termijn als president in de wacht te slepen. Volgens de officiële uitslag haalde Loekasjenko goed 80 procent van de stemmen. Tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja haalde volgens diezelfde officiële uitslag nog geen 10 procent. Zij is intussen onder druk van de autoriteiten naar buurland Litouwen moeten vluchten.

De 65-jarige Loekasjenko, bijgenaamd de laatste dictator van Europa, leidt de voormalige Sovjetrepubliek al 26 jaar met harde hand. Al die tijd onderdrukte hij elke vorm van oppositie.

Met scherp geschoten

De Wit-Russische schrijfster en Nobelwinnares Svetlana Aleksijevits beschuldigde de president er woensdag van het land in de afgrond te storten en riep hem op om af te treden. “Vertrek, voor het te laat is, voor je de mensen in een vreselijke afgrond stort, in de afgrond van een burgeroorlog! Vertrek!”, klonk het bij monde van Aleksijevits. “Je bent alleen maar geïnteresseerd in macht en dat verlangen zal eindigen met bloedvergieten”, voorspelde de schrijfster, die de Wit-Russische regering tot slot verweet “een oorlog tegen haar volk” te zijn begonnen.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden meer dan 1.000 mensen opgepakt. Er werd ook met scherp geschoten door de ordediensten. Daarbij viel één gewonde.

Sinds de start van de protesten zijn al ruim 6.000 mensen opgepakt. In de ziekenhuizen worden al minstens 50 mensen, onder wie 14 leden van de veiligheidsdiensten, verzorgd.

LEES OOK. Europese buitenlandministers houden vrijdag spoedzitting over Wit-Rusland

AANGERADEN
Meest recent