Anderhalf uur file richting Antwerpen door werken aan Kennedytunnel, ook aanschuiven op Antwerpse Ring

Archiefbeeld Foto: Joris Herregods

/ Antwerpen -

De werkzaamheden aan het verkeersknooppunt Linkeroever zorgen donderdagochtend voor verkeersellende in en rond Antwerpen. Met name wie vanop de E17 de Antwerpse Ring op wil, moet lang aanschuiven: omstreeks 8 uur stond er al anderhalf uur file richting Kennedytunnel. Een gevolg van grote werkzaamheden in verband met de Oosterweelverbinding, die nog tot maandagochtend zullen duren.

Woensdagavond werd begonnen met de afbraak van twee bruggen ter hoogte van Antwerpen-West. Daarvoor moest de rijbaan van de Kennedytunnel naar de E17 afgesloten worden, en moet het verkeer in beide rijrichtingen over twee rijstroken op de rijbaan richting Kennedytunnel.

De werken kaderen in de volledige herinrichting van Antwerpen-West binnen het Oosterweelproject. Vanaf 20 augustus moet er gedurende 3 jaar op versmalde rijstroken worden gereden over tijdelijke bruggen en wegen met veilige rechtse in- en uitvoegstroken. In de zomer van 2025 zou het nieuwe knooppunt klaar zijn.

De bruggen die worden afgebroken, vormen de verbinding van de E17 naar de E34 en van de E34 naar de Kennedytunnel. Die verbindingen zijn nu dus niet beschikbaar, net als de oprit Linkeroever. Tussen de E17 en de Kennedytunnel moet je bovendien in beide richtingen over slechts twee versmalde rijstroken.

Grote hinder

Dat levert de nodige hinder met zich mee: omstreeks 8 uur moest het verkeer vanuit Oost-Vlaanderen richting Antwerpse Ring al anderhalf uur aanschuiven voor de Kennedytunnel. In de andere richting is het 45 minuten aanschuiven vanaf Deurne, op de E313 staat het verkeer stil vanaf Wommelgem.

“De hinder ligt in de lijn van de verwachtingen, we hadden hiervoor gewaarschuwd”, zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. “Er zijn enkele drukke verbindingen niet toegankelijk en dat verkeer komt dan bijvoorbeeld mee op de zo al drukke E17 terecht waar ook al minder capaciteit beschikbaar is. Op de omleidingsroute via de R2 gaat het momenteel wel nog vlotter.”

Er zijn omleidingen voorzien: via de A12 en de N16 ten zuiden van de stad, via de Liefkenshoektunnel in het noorden. Die laatste is donderdag en vrijdag (tot 22u) tolvrij. Verkeer over lange afstand rijdt beter via Brussel. De werkzaamheden zullen nog tot maandagochtend duren.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent