Nieuw formulier voor zorgzame buren in Mechelen

Themabeeld: Mechelaars kunnen bijvoorbeeld hun buren helpen door boodschappen te doen. Foto: BELGAIMAGE

Mechelen -

Mechelaars die vrijwillig een stadsgenoot willen helpen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of de hond uit te laten, kunnen zich voortaan aanmelden via een nieuw platform. Het Mechelse stadsbestuur wil de solidariteit die ontstond in volle coronacrisis een vervolg geven.

Tijdens de coronacrisis staken heel wat mensen vrijwillig de handen uit de mouwen om familieleden of buren te helpen. Zowel via een online vrijwilligersplatform als via een speciaal telefoonnummer stelden zo’n duizend Mechelaars zich kandidaat. De software achter het vrijwilligersplatform werd gratis aangeboden, maar de overeenkomst liep intussen af. Om de golf van solidariteit die ontstond toch vast te houden, lanceert de stad het formulier ‘Hulp voor mijn buur(t)’ voor vrijwilligers.

Poule

“We zitten in de tweede golf en mensen vragen daarom opnieuw hulp”, weet schepen van Sociale Cohesie Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Dat gaat meestal om kleine zaken, zoals een paar boodschappen doen of de hond uitlaten. Daarom stellen we vandaag een poule van zorgzame buren samen. Deze werkwijze via het invulformulier is de voorloper van een nieuw, structureel platform voor vrijwilligerswerk. Voor de ontwikkeling van dat platform werd geld vrijgemaakt in het postcoronaplan.”

Ook wie hulp nodig heeft, kan dat melden via een formulier op de website van de stad. “Zo kunnen we de hulpvrager en de vrijwilliger met elkaar in contact brengen”, klinkt het.

www.mechelen.be/coronavirus

MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent