Bijna 4 miljoen EU-burgers hebben aanvraag ingediend voor ‘settled status’

Bron © BELGA

Foto: AFP

Al meer dan 3,8 miljoen EU-burgers hebben gevraagd zich in Groot-Brittannië te kunnen vestigen. In het land loopt een programma waarmee EU-burgers deze ‘settled status’ kunnen aanvragen, een gevolg van de brexit.

Meer dan 2 miljoen mensen kregen al de toestemming om te blijven wonen en werken in Groot-Brittannië, kondigde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag aan. Het gaat om voorlopige cijfers, die dateren van 31 juli.

Verblijfsrecht

Nog eens 1,5 miljoen mensen kregen de ‘presettled status’ toegekend. Dat betekent dat ze een nieuwe aanvraag moeten indienen zodra ze vijf jaar in het land wonen, om zo permanent verblijfsrecht te krijgen.

Daarnaast werden 4.600 aanvragen geweigerd, waren er 36.500 blanco of ingetrokken aanvragen en waren er 34.900 ongeldige aanvragen.

Groot-Brittannië verliet formeel de EU op 31 januari, en nu loopt een elf maanden durende overgangsperiode. De onderhandelingen tussen Brussel en Londen verlopen echter stroef, en het coronavirus bemoeilijkt de gesprekken nog verder.

AANGERADEN