Gele Wout van Aert verricht geweldig knechtenwerk in de Dauphiné, Roglic deelt nog maar eens een tik uit aan Bernal

Foto: EPA-EFE

Wout van Aert hield woord en reed de tweede etappe van de Dauphiné in dienst van zijn kopmannen, Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Met resultaat, want de Sloveen sloeg een dubbelslag met ritwinst en de eerste plek in het algemene klassement. Tot frustratie, alweer, van Egan Bernal.

LEES OOK. Na de zon komen de hagelbollen: renners (waaronder Tim Declercq) moeten schuilen voor helse onweersbui in de Dauphiné

Acht renners maakten de vlucht van de dag uit. Daarbij Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick-Step), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Michael Schär (CCC Team), Geoffrey Soupe (Total Direct Energie), Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Fabien Doubey (Circus - Wanty - Gobert), Ben O’Connor (NTT Pro Cycling Team) en Jasha Sütterlin (Team Sunweb).

Armirail en Schär hielden het het langste vol, maar onder impuls van een beresterke Wout van Aert en Team Jumbo-Visma werden ze op de slotklim gegrepen.

Gele Wout van Aert verricht geweldig knechtenwerk in de Dauphiné, Roglic deelt nog maar eens een tik uit aan Bernal

De gele leider reed kilometers op kop richting de Col de Porte, een klim buiten categorie van bijna 17km aan gemiddeld zes procent.

Team Ineos nam dan over, met zes man voor Egan Bernal. Vooral Michal Kwiatkowski was indrukwekkend terwijl Chris Froome op 4km van de top moest lossen. Net als Gertain Thomas toen Emmanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) de debatten opende in de laatste twee kilometer.

Gele Wout van Aert verricht geweldig knechtenwerk in de Dauphiné, Roglic deelt nog maar eens een tik uit aan Bernal
Foto: Photo News

Bernal ging op een bepaald moment zelf, maar werd meteen gecounterd. In de slotkilometer ging Roglic volle bak aan en Bernal moest passen. Alweer, net zoals in de Tour de l’Ain.

De ex-schansspringer snelde naar de dagzege en is de nieuwe geletruidrager. Thibaut Pinot was een goeie tweede op 8 seconden, voor Buchmann en Guillaume Martin. Bernal verloor 10 seconden in het gezelschap van onder anderen Nairo Quintana en Mikel Landa.

Na afloop kreeg de jonge Sepp Kuss complimenten van zijn kopman voor het zware werk bergop. Voor Roglic is het na het Sloveens kampioenschap en twee ritten en de eindstand in de Ronde van de Ain de vijfde zege van het seizoen. Zijn team boekte na de coronastop al negen overwinningen.

Vrijdag is er opnieuw een aankomst bergop. Dan op een col van eerste categorie. De rit van Corenc naar St.-Martin-de-Belleville is 157 kilometer lang. Onderweg wordt de Col de la Madeleine (buiten categorie) beklommen. Of Tony Martin (Jumbo-Visma) daarbij zal zijn, dat is nog maar de vraag. De Duitse hardrijder kwam namelijk buiten tijd aan op de Col de Porte.

Roglic looft zijn team

“We hebben opnieuw laten zien dat we in orde zijn”, verklaarde Primoz Roglic nadat hij Jumbo-Visma donderdag een tweede ritoverwinning op rij bezorgde in het Critérium du Dauphiné. “De ploeg heeft echt geweldig gereden en dit is een fantastisch resultaat.”

Jumbo-Visma nam de wedstrijd in handen van bij de start. “We hebben nog eens getoond dat we ons goed hebben voorbereid op deze periode. We rijden goed samen, controleerden de wedstrijd van bij het begin. We wisten allemaal dat de slotklim erg zwaar was en ik maak het uiteindelijk af. Hier ben ik heel blij mee.”

De vueltwinnaar nam tien seconden op rivaal Egan Bernal. “Maar ik houd nog altijd rekening met hem. Hij is de man die ik het meest in de gaten houd, per slot van rekening is hij de Tourwinnaar. Hij is een sterk renner en er kan nog veel gebeuren. Daarnaast staan hier nog enkele gemotiveerde jongens aan de start met een goede voorbereiding en met de motivatie om te winnen. Het is nog niet voorbij en we zullen moeten knokken voor de eindzege.”

Uitslag:

1. Primoz Roglic (Sln/TJV) de 135 km in 3u39:40 (gem. 36,87 km/u)

2. Thibaut Pinot (Fra/GFC) op 0:08

3. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 0:08

4. Guillaume Martin (Fra/COF) 0:08

5. Nairo Quintana (Col/ARK) 0:10

6. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:10

7. Daniel Martinez (Col/EF1) 0:10

8. Mikel Landa (Spa/TBM) 0:10

9. Richie Porte (Aus/TFS) 0:10

10. Egan Bernal (Col/INS) 0:10

Klassement:

1. Primoz Roglic (Sln/TJV) de 353,5 km in 9u07:12 (gem. 38,76 km/u)

2. Thibaut Pinot (Fra/GFC) op 0:12

3. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 0:14

4. Egan Bernal (Col/INS) 0:16

5. Guillaume Martin (Fra/COF) 0:18

6. Nairo Quintana (Col/ARK) 0:20

7. Richie Porte (Aus/TFS) 0:20

8. Mikel Landa (Spa/TBM) 0:20

9. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:20

10. Daniel Martinez (Col/EF1) 0:20

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN