Braziliaanse staat gaat Russisch vaccin testen en produceren

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Braziliaanse staat Parana gaat het Russische “Spoetnik”-coronavaccin testen en produceren. Daartoe werd woensdag een protocolakkoord ondertekend tussen het Technologisch Instituut van Parana (Tecpar) en Rusland.

Volgens de directeur van Tecpar, Jorge Callado, zal een werkgroep volgende week de resultaten evalueren van de eerste twee testfases die het Russische vaccin doorliep. De lokale gezondheidsautoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven, en daarna zou in de tweede helft van volgend jaar gestart kunnen worden met de productie van het vaccin, maakt Callado zich sterk.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde dinsdag aan dat zijn land als eerste land een vaccin goedkeurde dat ‘duurzame immuniteit’ biedt tegen het nieuwe coronavirus. Het Spoetnik V-vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met het ministerie van Defensie van het land. Wereldwijd wordt echter met scepsis gereageerd op het nieuws. Er worden vragen gesteld bij de doeltreffendheid en de veiligheid ervan, onder meer omdat men fase drie van het onderzoek niet heeft afgewacht om uit te pakken met het triomfalistische bericht dat de Russen de eersten zijn die een vaccin hebben.

Het 212 miljoen inwoners tellende Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld, in absolute cijfers. Sinds het begin van de pandemie telde het nu al 3,1 miljoen besmettingen en meer dan 104.000 doden.

LEES OOK. Wat weten we over het Russische coronavaccin dat ‘efficiënt zou werken’ en ‘voor sterke immuniteit’ zorgt? En wat vinden experts ervan? “Dit is triest om zien als wetenschapper” (+)

MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent