Wetenschapper ontdekt ‘onschadelijke’ parasiet die tong van vissen opeet en hun plaats inneemt

Bron © THE SUN

Themabeeld Foto: Shutterstock

Foto’s van een bloeddorstige parasiet die in de mond leeft van vissen en de tong van zijn gastheer verslindt doen momenteel de ronde op sociale media. De Amerikaanse wetenschapper Korey Evans plaatste de online, en dat zorgde meteen voor heel wat reacties.

Op de foto is een röntgenscan te zien van een isopod, ook bekend als een tongetende luis die zich nestelt in de schedel van een lipvis. De 4 cm lange ‘vampier’ dringt zijn gastheer binnen via de kieuwen en hecht zich met zijn klauwen aan de binnenkant van de mond. Het drinkt dan bloed uit de tong en laat er het uiteindelijk zodanig leeglopen dat het orgaan afsterft, het valt en wordt vervangen door de parasiet. “Ze hechten zich aan de tong van vissen en worden in feite de nieuwe tong... gruwelijk”, schreef Evans op Twitter.

De tongetende luis komt uit het gebied rond de Golf van Californië, maar komt ook voor in delen van de Atlantische Oceaan. Het wordt niet beschouwd als gevaarlijk voor de mens, maar het kan wel bijten als het levend wordt gevangen. Vreemd genoeg doodt de parasiet zijn gastheer niet als hij zich voedt op zijn tong. In plaats daarvan begint de vis de luis te gebruiken als pseudo-tong. Als de tong eenmaal van zijn bloed is ontdaan, blijft de luis daar de rest van zijn dagen en voedt hij zich met slijm en overgebleven bloed rond de mond van de vis. Heel wat mensen reageerden intussen op de foto’s. Sommigen zijn gefascineerd maar velen vinden het verhaal natuurlijk ook potentieel materiaal voor nieuwe nachtmerries.

Door lto
AANGERADEN
Meest recent