Palestijnse Autoriteit verwerpt akkoord en roept ambassadeur terug uit Emiraten

Bron © BELGA

Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki Foto: AFP

De Palestijnse Autoriteit, die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, heeft het akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verworpen. De Palestijnen roepen op tot een spoedbijeenkomst van Arabische Liga en roepen ook hun ambassadeur terug uit Abu Dhabi.

De Palestijnse Autoriteit spreekt in een mededeling van “verraad van Jeruzalem en van de Palestijnse zaak”. Ze zien in de deal tussen Israël en de VAE een feitelijke erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. De “schandelijke verklaring” moet dan ook onmiddellijk worden ingetrokken, klinkt het.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, zegt ook dat de Palestijnse ambassadeur in de Emiraten onmiddellijk wordt teruggeroepen.

Eerder had ook al het radicalere Hamas het akkoord verworpen.

LEES OOK. Premier Benjamin Netanyahu : “Annexatieplannen voor Westelijke Jordaanoever nog niet van tafel”

Binnenkort in Witte Huis

Het akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten over een herstel van de diplomatieke relaties zal binnen dit en ongeveer drie weken in het Witte Huis worden ondertekend door Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed ben Zayed. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag gezegd.

“Ik kijk ernaar uit om hen zeer binnenkort te verwelkomen in het Witte Huis voor de formele ondertekening van de overeenkomst. Dat zal waarschijnlijk in de komende drie weken gebeuren. Ze zullen naar Washington komen”, aldus de Amerikaanse president.

AANGERADEN
Meest recent