Teleurgestelde CD&V-voorzitter Joachim Coens wil stof eerst laten gaan liggen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert teleurgesteld op het nieuws dat preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) de handdoek willen gooien. Hij wil echter niet op de zaken vooruitlopen.

LEES OOK. Preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette gooien de handdoek: nu liberalen of groenen aan zet?

De Wever en Magnette zaten vrijdag opnieuw samen met Open Vld en MR in hun zoektocht naar een meerderheid. De liberalen hadden zich daags voordien in een persbericht samen met Groen en Ecolo verzet tegen de werkwijze van de preformateurs. Een en ander draaide vrijdag uit op een erg korte meeting die moeilijk verliep. Kort nadien volgde het nieuws dat de preformateurs de handdoek gooien.

CD&V-voorzitter Coens betreurt dat. Na afloop van het gesprek met de liberalen vanmorgen had hij van de preformateurs de boodschap gekregen dat het gesprek “niet goed verlopen is”. “Natuurlijk vind ik dat spijtig”, zegt de CD&V’er in een korte reactie. “De bedoeling was natuurlijk dat deze missie zou slagen.”

Meer wil Coens voorlopig niet kwijt, ook niet over een mogelijke opdracht voor liberalen of groenen. “Laat ons even afwachten, maandag gaan de preformateurs langs bij de koning.”

Hoop dat er nog iets mogelijk is in het weekend

Bij CD&V wordt bijzonder ontgoocheld gereageerd op de gang van zaken in de formatie. Vlaams Parlementslid en voormalig minister Koen Van den Heuvel vindt de ontwikkelingen van vrijdag ongeloofwaardig en onverantwoord. Kamerlid Jef Van den Bergh hoopt dat er in het weekend nog zal worden onderhandeld.

“Er zijn in de geschiedenis nog momenten geweest dat men dacht dat er geen opening meer was, met het weekend voor de boeg”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh. “Op zaterdag en zondag is er minder media-aandacht”, merkt hij op. De CD&V’er wil dat de preformateurs die tijd nuttig gebruiken.

Van den Bergh begrijpt niet waarom Open VLD in deze fase de hakken in het zand heeft gezet. “Ze waren nog niet over de teksten aan het discussiëren”, zegt het Kamerlid, dat zelf niet in het onderhandelingsteam zit. “Het ging nog over een aantal principes. Maar de wil om dat als vertrekpunt te gebruiken en de discussie te beginnen was er blijkbaar niet. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dat meer om strategische redenen was.”

Ook andere CD&V-Kamerleden reageren ontgoocheld. “Wat een soep”, vat Sammy Mahdi samen. Koen Van den Heuvel neemt het Egbert Lachaert kwalijk. “Duidelijk verkozen om paarsgroen te verhinderen, nu gangmaker ervan”, schrijft hij op Twitter. “En dat uit liefde voor onbetrouwbare GLB (MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, nvdr) die enkel aan zijn 12 ministers denkt. Ongeloofwaardig en Onverantwoord. Twee grootste partijen hadden aan zet moeten blijven.”

AANGERADEN