Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over federale formatie: “Er is tijd tot 17 september”

Bron © BELGA

Foto: BART DEWAELE

“Er is tijd tot 17 september. Je voelt dat er nu een soort forsing wordt gevoerd. We zijn nog aan een voorspel om in september echt de beslissing te nemen, omdat dan een vertrouwensstemming voor de regering-Wilmès op de agenda staat.” Dat zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in ‘Het journaal’ op Eén.

LEES OOK. Preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette stoppen ermee: nu liberalen of groenen aan zet?

Lachaert reageerde vrijdag op de korte vergadering die Open VLD en MR hadden met de preformateurs. “De inhoud moet goed zitten voor de liberalen. Dat betekent dat het socio-economisch moet worden bijgestuurd. De nota De Wever-Magnette is voor ons te socialistisch en communautair is het te veel het N-VA-programma. Voor ons moeten die beide poten worden aangepast en dan zullen we wel zien met welke kleuren. Maar inhoudelijk zit er voor ons nu veel te weinig in.”

Volgens Lachaert lijkt de voorliggende nota erg goed op de nota die informateur Magnette in december vorig jaar schreef. “Als we in iets stappen, zal het met een inhoud zijn die ons veel meer zal overtuigen, gelijk met wie”, aldus de voorzitter.

LEES OOK. Preformateurs gooien handdoek in de ring: groenen en liberalen geven meer inzage in communautaire hervorming

Open VLD kijkt met een breed vizier naar de mogelijke opties voor de komende weken. “Als dit mislukt, kan je terug naar pistes à la Arizona, à la minderheidskabinetten, à la Vivaldi. Dat zijn allemaal zaken die voor mij terug op tafel kunnen komen”, besloot Lachaert.

AANGERADEN
Meest recent