Vanaf 2022 beloning voor wie stroomverbruik spreidt

Bron © BELGA

Foto: ss

De Vlaamse energieregulator Vreg voert vanaf 2022 het zogenaamde “capaciteitstarief” in. Op dit moment worden de distributienettarieven voor gezinnen en kmo’s nog volledig berekend op basis van de afgenomen hoeveelheid stroom. Hoe meer men verbruikt, hoe meer men betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Maar vanaf 2022 zullen die netkosten berekend worden op basis van het piekverbruik. Het wordt dan ook interessanter om zijn stroomverbruik te spreiden en -bijvoorbeeld als eigenaar van zonnepanelen- maximaal stroom te gebruiken als de zon schijnt.

De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven, met name de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten, blijven aangerekend worden op basis van de afgenomen kWh, zegt de Vreg.

De nieuwe tariefmethodologie, die geldt tot 2024, ligt al lang op tafel maar is nu, na een uitgebreid proces van besprekingen en openbare consultaties met alle betrokken partijen, definitief goedgekeurd, klinkt het vrijdag in een persbericht. De nieuwe tarieven zijn enkel van toepassing op het Vlaamse grondgebied.

Met de distributienettarieven worden de kosten gerelateerd aan het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten vergoed. Deze tarieven maken ongeveer 45 pct van de factuur van gezinnen uit.

AANGERADEN
Meest recent