Loekasjenko met 80,1 procent tot winnaar Wit-Russische presidentsverkiezingen uitgeroepen

Bron © BELGA

Foto: AP

De kiescommissie in Wit-Rusland heeft president Aleksandr Loekasjenko uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag met 80,1 procent van de stemmen. Het officiële resultaat is vrijdag in Minsk gepubliceerd, aldus het staatspersagentschap Belta.

De tegenstander van Loekasjenko, Svetlana Tichanovskaja, kreeg maar 10,12 procent van de stemmen. De 37-jarige vrouw gaat er echter van uit dat ze tussen 60 en 70 procent van de stemmen had gekregen. Tichanovskaja zei vrijdag nog dat de meerderheid van de mensen niet gelooft in een zege van Loekasjenko. Zelf bevindt ze zich in buurland Litouwen.

LEES OOK. Na de stalinistische verkiezingsoverwinning van Alexander Loekasjenko: hoe ‘de laatste dictator van Europa’ de touwtjes in handen houdt in Wit-Rusland en protest de kop indrukt

Sinds de verkiezingen op zondag worden op sociale media talrijke berichten gedeeld die wijzen op massale fraude. Zo is er sprake van vooraf ingevulde kiesbrieven. Sinds de verkiezingen vinden al dagenlang protesten plaats in Wit-Rusland.

AANGERADEN