Rellen in Blankenberge: één verdachte vrij onder voorwaarden, parket in beroep

Foto: Simon Mouton

Blankenberge -

Eén van de Brusselse jongeren die betrokken was bij de rellen op het strand van Blankenberge afgelopen weekend mocht de gevangenis van de raadkamer verlaten. Het parket tekende daar echter beroep tegen aan. Zijn twee kompanen blijven nog een maand langer in de cel. Dat besliste de Brugse raadkamer vrijdagmiddag. Hun advocaten hadden nochtans om hun voorlopige vrijlating gevraagd. Er werd ook een vierde relschopper opgepakt.

Alseny D. (18), Dalinshy B. (28) en Moïse B. (20) verschenen vrijdagmiddag dan toch persoonlijk in de raadkamer van Brugge. Hun zaak stond aanvankelijk ’s morgens gepland, maar toen was het trio zelf niet aanwezig. De nieuwe procedure stelt namelijk dat mensen die in de gevangenis toekomen niet naar het gerechtsgebouw overgebracht kunnen worden. “Ze legden nochtans allemaal een negatieve coronatest af”, zegt Yen Buytaert, advocaat van Alseny D. “En ze zitten met twee op cel. Dus we begrijpen niet waarom ze niet overgebracht kunnen worden. Wij stonden er dan ook op dat ze zelf aanwezig konden zijn.” De voorzitter had begrip voor die vraag en stelde de zaak naar ’s middags uit.

Daar kreeg enkel Alseny D. positief nieuws te horen. Hij werd door de raadkamer namelijk voorwaardelijk vrijgelaten. “Mijn cliënt is op de camerabeelden helemaal niet te zien”, zegt zijn advocaat Yen Buytaert. “Hij verklaarde dat hij werd opgepakt nog voor de commotie echt begon. En de beelden bevestigen dat ook.” De jongeman kreeg heel wat gebruikelijke voorwaarden opgelegd waar hij zich nu aan moet houden. De opvallendste: een verbod om zich naar de kuststreek te begeven. Het parket tekende echter beroep tegen die beslissing aan. Daardoor moet de jongeman zeker nog twee weken in de cel blijven. Dan komt de zaak voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent.

Moïse B. en Dalinshy B. moeten wel een maand langer in de gevangenis blijven. Hun aanhouding werd verlengd en daar heeft het feit dat zij op de beelden wel heel duidelijk te zien zijn ongetwijfeld mee te maken. Die tonen namelijk hoe Moïse B. met een parasol, strandstoelen en palletjes naar de toegesnelde politie gooit. “Hij heeft in de raadkamer toegegeven dat hij betrokken was bij de feiten”, zegt zijn advocaat Annelien Welvaert. “Hij betwist wel met klem dat hij de aanstoker is geweest. Hij is er pas in een latere fase bij gekomen.” Dalinshy B. is dan weer te zien terwijl hij naar een agent spuwt en diezelfde politieman even later een lege, glazen fles naar het hoofd slingert.

Het trio is bij de Brusselse politie bekend als leden van een jeugdbende. Ook een vierde relschopper werd kort na de feiten opgepakt. Het ging om een jongeman die nog net minderjarig was. Hij gooide een parasol naar de politie en kreeg van de jeugdrechter een werkstraf opgelegd. Ondertussen bevestigde het parket een vijfde arrestatie. Het gaat om een 18-jarige jongeman uit Brussel. Hij werd vrijdagmiddag door de onderzoeksrechter aangehouden.

Door tlg
AANGERADEN