Eerste beslissingen over plannen onderwijs lekken uit: scholen starten met code geel

Foto: BELGA

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zit vandaag samen met de stakeholders van het onderwijs over de heropstart van de scholen. Voor het kleuter- en lager onderwijs is er op zich geen probleem. Zij kunnen allemaal opnieuw naar school. Maar voor het secundair onderwijs ligt het moeilijker. Dit weten we al.

Uit verschillende bronnen heeft onze redactie vernomen dat de scholen zullen starten met code geel. Dat betekent dat kleuters en leerlingen in het lager onderwijs vijf dagen per week naar school zullen gaan. De leerlingen van het middelbaar moeten vier van de vijf dagen per week op school aanwezig zijn. Maar er is wel een uitzondering voor de eerste graad. Zij zullen in september, net zoals de kleuters en het lager onderwijs, opnieuw voltijds naar school kunnen.

Het is wel mogelijk dat er lokale verschillen zullen zijn. Als gemeenten of steden een bepaalde drempel overschreden hebben, kunnen er lokaal strengere regels komen.

Verder zou er ook beslist zijn dat de veiligheidsvoorschriften strenger moeten. Maar wat die precies zullen inhouden, is nog niet geweten.

Door hh,sgg
Meest recent