Abonnee worden? Kies je leesformule

Hoe de ‘groene fee’ ons het Franse aperitief bij uitstek schonk, maar er nog altijd discussie is over wie het nu écht eerst bedacht

DE LOFTROMPET

Hoe de ‘groene fee’ ons het Franse aperitief bij uitstek schonk, maar er nog altijd discussie is over wie het nu écht eerst bedacht

Als kind zat ik al gebiologeerd te kijken naar dat goudgele, troebele aperitief dat ‘la douce France’ ademt. Wist ik toen veel dat er decennialang zwaar geruzied is over wie de échte bedenker is van de fameuze ‘pastis’: Monsieur Pernod of toch Monsieur Ricard? Zelfs vandaag zijn de Fransen er nog niet helemaal uit. Wat na enkele pastiskes al eens tot hoog oplopende discussies leidt.

Er zijn er die het absoluut niet lusten, het Franse aperitief op basis van steranijs, kruidenextracten en minstens 40 procent alcohol. Maar voor vele anderen – onder wie ook ondergetekende – is het pastis ...

AANGERADEN