Dertig bijkomende besmettingen in rusthuis in Wijnegem brengen teller op 44

Bron: BELGA

In woon-zorgcentrum Molenheide in Wijnegem zijn nog negentien bewoners en elf medewerkers besmet geraakt met Covid-19. Het woon-zorgcentrum was al twee weken in lockdown nadat 14 besmettingen waren vastgesteld.

Het woon-zorgcentrum kreeg twee weken geleden al te kampen met een corona-uitbraak en ging toen in lockdown nadat 14 mensen besmet bleken. Bezoek was verboden en de besmette mensen werden afgezonderd van de anderen. Vrijdagavond bleken nog eens negentien bewoners en elf personeelsleden besmet. “We hebben inderdaad te maken met een tweede golf”, zegt directeur Nils Bursens. “We hebben ondertussen 44 bevestigde gevallen, veertien mensen wachten nog op het resultaat van de test. Van de vorige golf besmettingen zijn al twaalf bewoners opnieuw naar hun eigen kamer overgebracht. De incubatietijd bedraagt 14 dagen, zij zijn dus mogelijk wel nog zelf besmet maar zullen geen andere mensen meer besmetten. Donderdag zullen nog eens acht andere bewoners terug naar hun vertrouwde kamer verhuizen.”

Het woon-zorgcentrum heeft een cohorteafdeling opgericht in twee aparte gangen die een eigen ingang hebben. “Op die manier komen besmette en niet-besmette personen nooit met elkaar in contact”, zegt Bursens. “Op de cohorteafdeling zorgen enkel besmette personeelsleden voor de bewoners. Iedereen is slechts licht besmet en heeft geen tot zeer lichte symptomen. Niemand werd naar het ziekenhuis overgebracht.”

De directie nam vrijdagavond contact op met Artsen Zonder Grenzen om het personeel psychologisch te ondersteunen. “Het is al zwaar geweest voor onze mensen, dus we doen er alles aan om hen te ondersteunen waar we kunnen”, zegt Bursens nog. “We hebben de Civiele Bescherming ingeschakeld die gezorgd heeft voor vijf bijkomende bedden en twintig bedden heeft verplaatst naar de speciaal ingerichte Covid-afdeling. Ook werd een scheidingsmuur gebouwd om de besmette bewoners en de niet-besmette bewoners nog beter van elkaar te scheiden”, zegt Wijnegems burgemeester Ivo Wijnants (N-VA).

De Civiele Bescherming zorgt voornamelijk voor logistieke steun bij de verhuis van de bewoners. “We zijn met zes mensen uit de kazerne van Brasschaat ter plaatse en verhuizen de besmette bewoners naar een aparte vleugel van het woon-zorgcentrum”, zegt Evi Van Cleynenbreugel, kapitein bij de Civiele Bescherming. “Het is de eerste keer dat de Civiele Bescherming in Vlaanderen logistieke steun biedt in een woon-zorgcentrum tijdens deze coronacrisis. In Wallonië werd de kazerne van Crisnée reeds verschillende keren ingezet om woon-zorgcentra te ondersteunen.”

Op gemeentelijk niveau wordt voorlopig niet ingegrepen met bijkomende maatregelen. “We volgen de situatie op de voet op en zijn in nauw contact met het woon-zorgcentrum”, zegt Wijnants. “We hebben in onze gemeente dezelfde maatregelen als in de rest van de provincie en bekijken of die de komende weken eventueel moeten worden aangepast. Voorlopig blijft alles zoals het is.”

Zodra er duidelijkheid is over de 14 mensen van wie het testresultaat nog niet bekend is, gaat de gemeente aan contactopsporing doen. “We zullen dan bekijken of er ook personeelsleden besmet zijn die buiten de gemeente wonen en zorgen dat we alles zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen”, besluit Wijnants.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten