Helper Sepp Kuss profiteert optimaal van uitvallen Roglic, Daniel Martinez pakt verrassend eindzege Dauphiné

 

 ©  AFP

Sepp Kuss (Jumbo-Visma) heeft op de slotdag van het Critérium du Dauphiné optimaal geprofiteerd van het uitvallen van zijn kopman Primoz Roglic. De Amerikaan trok zelf de dagzege naar zich toe op de Montée de l’altiport. De Colombiaan Daniel Martinez (EF Pro Cycling) trok de eindzege naar zich toe. Wout Van Aert, nog eentje uit de Nederlandse ploeg, mag naar huis met de groene trui.

Laurens Van Heuverswijn

Nog voor de finale aanbrak in de slotrit, lag de strijd om de eindzege plots open. Leider Primoz Roglic gaf er immers de brui aan. Thibaut Pinot was de nieuwe leider, zonder trui weliswaar, die een ontketend peloton over acht beklimmingen moest zien bedwingen.

 

 ©  AFP

Dat lukte niet zo goed, want een groep van 22 renners met onder meer Pinot zelf, Martin, Martinez, Landa, Pogacar, Bardet, Dumoulin, Kämna, Barguil en De la Cruz reed nog voor de beklimming van de zware Col de la Colombière weg. Sivakov en Alaphilippe gingen op die Alpenreus versnellen en kwamen samen boven. Ze kregen een dikke minuut voorsprong, terwijl in de grote groep achtervolgers een sterke Wout van Aert kwam aansluiten en zelfs een tussensprint ging betwisten.

Aanval Kuss

In de afdaling van de Côte de la Frassette ging het echter mis vooraan: Sivakov ging onderuit en moest met een geschaafde schouder verder.

Met Nairo Quintana stapte ondertussen nog een toprenner af. Het leidersduo werd op de Côte de Domancy uitgedaagd door Lopez Moreno, Kuss, Martinez en Pogacar, die de oversteek snel maakten. Een uitstekende Kuss ging een eerste keer versnellen, maar werd nog gecounterd door Pogacar. Die aanval betekende wel het einde van Alaphilippe, die de andere moest laten rijden.

Intussen kreeg Martinez de virtuele leiderstrui om, want hij reed een minuut weg van Pinot terwijl die maar twaalf seconden voor hem in het klassement stond. De beslissing over de ritzege en de eindzege zou vallen op de slotklim Montée de l’altiport. Kuss maakte die eerste vraag alvast snel klaar door te versnellen en de rest op driekwart minuut te rijden. De beloftevolle Amerikaan maakte bijzonder veel indruk in dienst van Roglic en kon die vorm verzilveren met de dagzege.

 

 ©  AFP

Achter hem barste de strijd voor de leiderstrui los. Pinot ging eerst zelf aanvallen, nadien ging Kämna aan de haal. Martinez werd tweede in de daguitslag, en haalde in één slag ook de eindzege binnen. Een moegestreden Pogacar werd mooi derde.

Martinez hield in de eindstand uiteindelijk 29 seconden voorsprong op Pinot, Guillaume Martin (Cofidis) werd derde. Er stond ook een Belg op het eindpodium: Van Aert mocht voor het tweede jaar op rij de groene trui mee naar huis nemen.

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP--

LEES OOK

Nu in het nieuws