Jumbo-Visma hoopt op mirakel voor Kruiswijk, De Plus zal Nederlander alvast niet vervangen in de Tour

 ©  Photo News

Haalt Steven Kruijswijk de Tour de France? Dat is de grote vraag die binnen Jumbo-Visma leeft. Ploegleider Merijn Zeeman liet weten dat het een race tegen de klok wordt met de 33-jarige Nederlander. Haalt hij de start niet, dan zal Laurens De Plus zeker niet als vervanger worden opgeroepen.

Hans Ruggenberg

Elf dagen heeft Kruijswijk nog om te herstellen van zijn ontwrichte schouder. “Onze dokter laat weten dat er altijd beschadigingen zijn als je schouder uit de kom schiet”, aldus Zeeman. “Steven heeft wel al wat op de roller gefietst, maar dat is natuurlijk heel wat anders dan een koers rijden. De wonden worden goed verzorgd. Maar of het allemaal voldoende is zodat hij zich volgende week woensdag in Nice in het teamhotel voor de Tour kan melden?”

De eventuele vervanger van de nummer drie van de Ronde van Frankrijk in 2019 is nog niet bekend, maar Laurens De Plus of Mike Teunissen zullen het in ieder geval niet worden. De eerste kampt met verschillende fysieke ongemakken en vertrekt volgend seizoen ook naar aartsrivaal Team Ineos, Teunissen is nog niet wedstrijdfit na een knieblessure.

Tevreden over Dumoulin en Roglic

Los van de zorgen om Kruijswijk zijn ze bij de Nederlandse topploeg wel blij dat Roglic na zijn val – ook al in de Dauphiné – aan de beterhand is. “We hebben er goed aan gedaan om hem de laatste rit niet meer te laten starten, zodat hij meteen kon beginnen met zijn herstel”, aldus Zeeman. “Hij heeft wat schaafwonden en lichte kneuzingen en donderdag kan hij waarschijnlijk de training in Tignes weer hervatten.”

Het is sowieso niet allemaal kommer en kwel. Jumbo-Visma is aan een onwaarschijnlijke reeks bezig sinds het wielerseizoen op 1 augustus na de coronapauze weer werd hervat, met maar liefst drie zeges voor Wout van Aert. “Die jongen is vreselijk sterk, zoals heel onze ploeg fantastisch bezig is”, looft Zeeman. “Met Robert Gesink, Sepp Kuss en George Bennett hebben we naast onze kopmannen fantastische klimmers en Tony Martin is een meester in de koers controleren. Dat maakt ook dat we hoe dan ook klaar zijn om voor de Tourzege te gaan.”

Met Dumoulin – de runner-up in 2018 – dus tóch als één van de favorieten, terwijl twee weken terug niemand wist waar hij na 420 dagen zonder koers zou staan. In eerst de Tour de l’Ain en daarna de Dauphiné zette de 29-jarige Nederlander zulke reuzenstappen dat de ploeg hem in ieder geval naast Roglic neerzet als potentiële gele trui. “We zijn heel blij met hoe Tom ervoor staat, want ook met hem was het toch een beetje een race tegen de klok”, besluit Zeeman. “Nu is hij ook op hoogtestage om de volgende stap te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat Tom er echt heel goed voor staat.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt