Eindelijk weer vreugde bij Deceuninck - Quick-Step: Sam Bennett snelste in Ronde van Wallonië

Foto: Photo News

Sam Bennett (27) won in de spurt de derde rit in de Ronde van Wallonië, van Montzen naar Visé. De Ier van Deceuninck - Quick-Step spurtte sneller dan de Fransman Arnaud Démare, die de leiderstrui overneemt van Caleb Ewan, en John Degenkolb. Morgen wordt de slotrit betwist.

Vijf renners kozen al snel voor de aanval: de Duitser Marcel Sieberg (Bahrain-McLaren), de Pool Michal Golas (Ineos), de Spanjaard Carlos Blanco (Burgos) en de Belgen Michael van Staeyen (Tarteletto) en Andreas Goeman (Telenet Baloise).

Op 60 kilometer van de finish bleven er nog twee over: Golas en Blanco. Het peloton zat op minder dan een minuut en Milan Menten (Sport Vlaanderen) en Toon Aerts (Telenet-Baloise) maakten de sprong, Op 40 km van de finish, nog voor de eerste van twee plaatselijke ronden met telkens de beklimming van de Côte de Cheratte, was de hergroepering een feit. Vooral door het werk van Groupama-FDJ. Daarna voerde CCC de forcing, gevolgd Lotto-Soudal en Deceuninck - Quick-Step. Nog zo’n veertig renners bleven vooraan over. Het sein voor de Fransman Florian Sénéchal (Deceuninck - Quick-Step) om op 10km van de finish op de Côte de Cheratte door te zetten. Zonder succes, waarna Greg van Avermaet het probeerde.

De kopman van CCC kreeg Loïc Vliegen (Circus-Wanty Gobert en de eindwinnaar van vorig jaar), Zdenek Stybar (Deceuninck - Quick-Step) en de Ecuadoriaan Jhonatan Narvaez (Ineos) mee. Ze bouwden een voorsprong van vijftien seconden uit. Groupama-FDJ en Lotto-Soudal, onder aanvoering van Philippe Gilbert, haalde het viertal terug. In de spurt stond geen maat op Sam Bennett. Hij klopte on het toeziend oog van Eddy Merckx de Fransman Arnaud Démare en de Duitser John Degenkolb. Meteen zijn vierde zege van het seizoen en nummer 24 voor het team van Patrick Lefevere.

Revanche na offday

“Dit had ik nodig na gisteren”, reageerde Bennett. Die Ier moest in de tweede rit verrassend lossen. “Ik weet niet wat er scheelde, een slechte dag wellicht. Ik wist dat de vorm niet weg was, dus is het goed dat ik orde op zaken heb gezet vandaag. Dit is ook een opsteker voor het team, na de ellende met Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel. Dit doet deugd.”

Eindelijk weer vreugde bij Deceuninck - Quick-Step: Sam Bennett snelste in Ronde van Wallonië
Bennett viert met Morkov. Foto: BELGA

Arnaud Démare was ontgoocheld met de tweede plaats maar de sprinter van Groupama-FDJ neemt wel de gele leiderstrui over van Caleb Ewan, voor wie het in de finale te snel ging. “Ik was verrast dat Bennett er nog bij was, maar hij was duidelijk de snelste. Ik ben nu wel leider, maar ik vrees dat het morgen te lastig wordt voor mij. Alhoewel, ik ben goed bezig. Waarom ik dan niet naar de Tour ga? het is duidelijk: er wordt de kaart getrokken van Thibaut Pinot voor het klassement. Ik ga op ritzeges jagen in de Giro.”

Morgen wordt de laatste rit betwist, van Blegny naar Erezée (199,6 km), met beklimmingen van de Côte de Ninane, de Côte d’Harzé, de Côte d’Achouffe, de Mur Saint Roch en de Côte de Nisramont. In Erezée wordt twee keer een plaatselijke omloop van 30 km betwist, met telkens de Côte de Beffe . De aankomstzone gaat flink omhoog en is op maat van punchers.

Eindelijk weer vreugde bij Deceuninck - Quick-Step: Sam Bennett snelste in Ronde van Wallonië
Foto: Photo News

Van Avermaet blijft strijdvaardig: “Woensdag een nieuwe kans”

“Ik had gehoopt om voorop te blijven”, vertelde Greg Van Avermaet (CCC Team) dinsdag na afloop van de derde en tevens voorlaatste etappe in de Ronde van Wallonië. “Maar helaas, in de laatste 500 meter pakken ze ons net terug. Spijtig, maar woensdag volgt er een nieuwe kans en is de rit lastiger.”

Van Avermaet beantwoordde een aanval van Narvaez op de slotklim en trok er in de laatste 10 km vandoor met de Colombiaan, Stybar en wat later ook Loïc Vliegen. “Ik hoorde op een gegeven moment dat we 18 seconden hadden”, aldus de olympische kampioen. “Ik dacht dat het wel zou volstaan, maar blijkbaar zaten er nog veel ploegen achter ons die er bij gebaat waren dat het op een sprint zou eindigen en ze pakken ons nog terug in het slot. Liever had ik nog wat meer mannetjes mee, iemand van Lotto of Groupama, dan was het gemakkelijker geweest om voorop te blijven, maar je kan niet kiezen natuurlijk. Het is wat het is.”

Geen ritzege dus en geen tijdwinst voor het klassement dat hij al twee keer op zijn naam bracht. “Of ik ontgoocheld ben? Tja, de etappe van morgen/woensdag is lastig genoeg, maar ik had wel gehoopt om al iets op zak te hebben. Nu goed, ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb het geprobeerd, ik zat waar ik moest zitten. Ik ben heel tevreden over mijn benen, ik kon zelf de ‘forcing’ voeren en dat was voor mij het belangrijkste. We zullen zien wat het morgen geeft en wat we dan kunnen doen. Als je op 500 meter gepakt wordt door het peloton, dan denk ik dat ik een goede poging heb gedaan om te winnen. Maar goed, het is wat het is.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN