Stefaan Degand schrijft eerste roman: “Met elementen uit mijn eigen leven”

 ©  © VRT - 2018

Door de coronacrisis zag Stefaan Degand (41) liefst zeven producties in het water vallen. Maar dat weerhoudt de acteur niet van twee primeurs: momenteel staat Degand voor een beperkt publiek op de planken met zijn eigen theaterstuk, en werkt hij aan een roman die deels autobiografisch is. “Schrijven trok me al langer aan.”

“Mijn motto is: niet zitten kniezen.” Dus bleef Stefaan Degand niet bij de pakken zitten toen het coronavirus zijn agenda schoonveegde. In enkele weken tijd en met amper zes repetitiedagen achter de kiezen trekt hij momenteel rond met zijn eerste eigen theaterproductie, Ashes to ashes. “Er moet gespeeld worden, zeker in een periode als deze”, zegt Degand. “Waarom dan geen voorstelling in eigen beheer uitbrengen? Ashes to ashes is een Engels stuk over een man die zijn vrouw meedogenloos uitvraagt over een ex-minnaar. Alles werd razendsnel klaargestoomd: het kopen van de rechten, het vertalen en herschrijven, en dan het repeteren.”

Degand heeft inmiddels acht voorstellingen achter de rug. Na de première in Oostende vorige week staan er ook al vijf shows geprogrammeerd in het Antwerpse Middelheimpark. Voordat Degand in het najaar de culturele centra induikt, werkt hij tussendoor aan zijn eerste boek. “Schrijven trok me al langer aan, en tijdens de lockdown was er plots een zee van tijd. Nadat ik een eerste schets op papier had gezet, kreeg ik telefoon van een uitgeverij met de vraag om er een boek van te maken. Elementen uit mijn echte leven worden in het boek vermengd met fictie.”

Meer wil de acteur nog niet kwijt over het verhaal. Ook niet of hij inspiratie zal halen uit zijn persoonlijk drama: in juli 2017 verloor Degand zijn echtgenote aan een plotse hersenvliesontsteking. Ze was op dat moment zwanger van hun tweede kind. De debuutroman van Degand ligt midden oktober in de winkel. “Ik ben nu volop aan het schrijven. Eerst schreef ik alles met pen en papier, en stuurde ik foto’s van de tekst door naar de uitgeverij. Nu tik ik alles op de computer, en is mijn redacteur plots veel beter gezind.”(idw, dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook