Poolse minister van Buitenlandse Zaken neemt ontslag wegens persoonlijke redenen

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz heeft zijn ontslag ingediend. Dat hebben zijn diensten laten weten. Ze hebben wel geen reden voor dat ontslag opgegeven.

“De minister had al eerder verklaard dat de post-electorale periode het juiste moment zou zijn voor een wissel aan het hoofd van de Poolse diplomatie”, deelden zijn diensten mee aan het Poolse persbureau PAP.

Minister Czaputowicz trad aan in januari 2018. Hij heeft volgens zijn diensten laten weten dat zijn opvolger best “het huidige beleid aanhoudt” en ervoor zorgt “dat Polen een sterkere positie inneemt op de internationale scène”.

Het ontslag komt op een ogenblik dat Warschau een belangrijke rol speelt in de crisis van Wit-Rusland na de recente verkiezingen. Zo ontving de minister woensdag nog de vooraanstaande Wit-Russische oppositieleiders Valery en Veronika Tsepkalo.

Eerder had de minister van Volksgezondheid Lukasz Szumowski op dinsdag al ontslag genomen. Die gaf toen persoonlijke redenen op als motivatie. De minister van Volksgezondheid kreeg wel nogal veel kritiek voor de manier waarop hij de coronapandemie had aangepakt.

AANGERADEN