Zeker 55 jaar cel voor broer van terrorist die aanslag pleegde bij concert Ariana Grande in Manchester

Ariana Grande. ©  Getty Images for AG

Bron: BELGA

De man die zijn oudere broer hielp een bloedige zelfmoordaanslag te plegen na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in Manchester, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens 55 jaar. De 23-jarige Hashem Abedi heeft zijn broer Salman aangemoedigd en geholpen en was daarom al schuldig bevonden aan moord.

Moslimextremist Salman Abedi blies zichzelf in 2017 op bij de Manchester Arena. Daar kwamen ouders hun kinderen ophalen na het concert. Er vielen 22 doden, onder wie kinderen. Honderden mensen raakten gewond.

Hashem bevond zich niet in het Verenigd Koninkrijk toen zijn broer zich opblies. De twintiger reisde nog voor het bloedbad naar Libië, waar de plaatselijke autoriteiten hem na de aanslag arresteerden en terugstuurden. Hij weigerde tijdens zijn proces zijn cel te verlaten toen nabestaanden kwamen getuigen.

Huilende ouders

Sommige ouders huilden volgens de BBC toen ze in de rechtbank vertelden over het verlies van hun kinderen. Ook hielden mensen daar foto’s omhoog van jonge slachtoffers. De moeder van een omgekomen meisje noemde de aanslag een “gruwelijke en laffe daad die onze levens voor altijd heeft veranderd”.

De rechter zei dat de wanhoop van de nabestaanden voelbaar was. Hashem verdwijnt minstens 55 jaar achter de tralies en komt daarna in aanmerking voor vrijlating. De rechtbank kon hem geen levenslange gevangenisstraf opleggen omdat hij jonger dan 21 was op het moment van de aanslag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten