Staatsgreep Mali: VN kregen toegang tot president Keïta, junta laat 2 mensen vrij

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Afgevaardigden van de Verenigde Naties hebben donderdag de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta en de andere prominenten kunnen ontmoeten die door de junta worden vastgehouden. Een leider van de junta die de macht greep in Mali, zei vrijdag dat de minister van Economie en de secretaris van het staatshoofd werden vrijgelaten.

“Gisteravond begaf een ploeg van #DroitsdelHomme van Minusma zich naar #Kati in het kader van haar mensenrechtenmandaat en ze kreeg toegang tot president Ibrahim Boubacar Keita en de andere gedetineerden”, meldde de VN-missie op Twitter.

Bij de staatsgreep van dinsdag pakten de militairen president Keïta op en zijn eerste minister Boubou Cissé, alsook hoge civiele en militaire functionarissen, die naar het legerkamp van Kati werden gebracht, in de rand van de hoofdstad Bamako.

“We hebben een mensenrechtenmissie van de VN in Mali de toestemming gegeven een bezoek te brengen aan alle negentien gevangenen in Kati, ook aan ex-president Ibrahim Boubacar Keïta en voormalige premier Boubou Cissé”, zei een leider van de junta die anoniem wou blijven. “We hebben twee gevangenen bevrijd, de gewezen minister van Financiën en Economie Abdoulaye Daffé en Sabane Mahalmoudou”, de privésecretaris van de president, voegde hij eraan toe.

“Twee gevangenen werden vrijgelaten. Nu zijn er nog zeventien in Kati. Dit bewijst dat we de mensenrechten naleven”, zei hij nog.

LEES OOK. Als het in Mali brandt, maakt de wereld zich zorgen, en terecht: een front in de strijd tegen jihadisten

AANGERADEN
Meest recent