De Bourgondische Tijdreis: Aflevering 9

Hoe Mechelen uitgroeide tot een bruisende stad dankzij twee machtige vrouwen

Girl Power in Mechelen  © Het Nieuwsblad

Mechelen. Tot voor kort was het maar een provinciestadje in dit Bourgondische verhaal. Maar rond het jaar 1500 groeit het plots uit tot het Parijs van de Nederlanden. Een kruispunt, een navel, waar koopmannen, edellieden en staatsmannen uit alle hoeken van het rijk samenkomen. Waar de belangrijkste beslissingen worden genomen, in theatrale schepencolleges.

Opvallend: degene die in die jaren de plak zwaait in Mechelen, is geen Bourgondische hertog. Neen, het is een vrouw. Alwéér een sterke vrouw – het is een constante in deze tijdreis: hertogin Margaretha van Oostenrijk. Ze maakt van Mechelen een bruisende stad, en is zo geliefd dat ze er dezer dagen nog altijd liefkozend “ons Margriet” wordt genaamd.

Maar misschien nóg belangrijker voor de geschiedenis: ze voedt in Mechelen een nieuwe generatie op. Een nieuwe, Habsburgse dynastie, waarvan haar neefje Kareltje de exponent zou worden. Klein Kareltje, die opgroeit in het middeleeuwse Mechelen, zou later uitgroeien tot de machtige Keizer Karel V. En heersen over een enorm wereldrijk, waar de zon nooit onderging.

bekijk ook

Het korte maar bewogen leven van Maria van Bourgondië

 © Het Nieuwsblad

De dodelijke val van Maria van Bourgondië

 © Het Nieuwsblad

De koppige golden boys van Filips de Goede

 © Het Nieuwsblad

  Het Nieuwsblad

Lees ook

Nu in het nieuws