Wouter Van Besien verlaat nationale politiek voor VDK Bank: “Ik blijf geloven in de politiek. Maar het schouwspel, dat ben ik beu”

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

Voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien verlaat de nationale politiek, zo kondigt hij aan. Volgende maand start hij als coördinator duurzaam en ethisch bankieren voor de Gentse VDK Bank.

Van Besien kondigt zijn carrièreswitch aan in een interview met De Zondag. “Ik blijf geloven in de politiek. Dat is boeiend én belangrijk. Maar het schouwspel, dat ben ik beu. En ik heb het nog geen seconde gemist”, zegt hij daarin. De 48-jarige Antwerpenaar raakte vorig jaar niet herverkozen in het Vlaams Parlement. Hij blijft wel zeker gemeenteraadslid in Antwerpen, maar er wordt nog besproken of hij ook fractieleider blijft.

In een toelichting aan Belga legt Van Besien zijn overstap naar de bankensector uit. Een andere aanpak door financierders is een belangrijke sleutel voor een duurzame economie, zegt hij. VDK Bank, een spaarbank met wortels in de christelijke arbeidersbeweging, neemt volgens Van Besien “een unieke plek” in met haar aanpak. “Bij VDK is er geen fixatie op kortetermijnwinst. Ze gaan voor een fair rendement, dat op termijn niet alleen voor de bank, maar ook voor de klanten, de werknemers en de maatschappij goed is.”

Gevulde politieke carrière

Van Besien ging in 2001 aan de slag bij Agalev en werd in 2008 voorzitter van de ideologische opvolger Groen. Een jaar later werd hij partijvoorzitter. Van 2006 tot 2010 was hij districtsschepen en vervolgens ook van 2010 tot 2012 districtsvoorzitter van Borgerhout. Hij was bevoegd voor ruimtelijke inrichting, mobiliteit, milieu, communicatie, informatie en stedelijk wijkoverleg. In 2014 richtte hij zijn pijlen op het Vlaams Parlement, hij werd lijsttrekker in de kieskring Antwerpen en werd verkozen. Hij werd ook aangesteld als deelstaatsenator in de Senaat. Datzelfde jaar nam Meyrem Almaci zijn plaats in als voorzitter van de partij. . Hij volgde haar later dan weer op als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. In 2018 waagde hij zijn kans als kandidaat-burgemeester van Antwerpen, als concurrent van de huidige burgemeester Bart De Wever, maar met elf zetels kon de partij geen deel uitmaken van de Antwerpse bestuursmeerderheid. Vorig jaar was Van Besien nog lijstduwer voor de Vlaamse verkiezingen, maar hij raakte niet herverkozen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten